Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkligheten är överträffad

/


Jag älskar sportspel, har alltid gjort och kommer förmodligen alltid att göra. Jag älskar också sport i alla dess former så det känns ju på ett plan som en rimlig och logisk koppling, men ändå inte.

Annons

Borde jag inte hellre lägga tiden på att bli en superduktig riktig atlet istället för att plöja ner timmar i NHL? Borde jag inte vara ute och sladda med familjebilen på slingriga grusvägar istället för att ta en runda i Colin McRae Dirt? Kanske, kanske inte.

Fördelen med spel jämfört med verkligheten är ju dess enkelhet. Det är inte bara att gå ut och bli NHL-proffs. För trots att jag har spolad hockeyplan bakom huset och skridskor i garderoben så är det ju inte så enkelt (i synnerhet inte om man är tjej).

Se också: Spelalternativ som slår verkligheten

Och dessutom är det ju alltid roligast att göra någonting tillsammans och då är det inte bara att dra ihop två femmor av potentiellt hockeyintresserade kompisar med tid, utrustning och kapacitet. Herregud, själv kan jag ju knappt åka skridskor. I verkligheten alltså. Men i NHL 15, där är det raka motsatsen. Jag kan kliva in i en Stanley Cup-final, snurra upp backarna och köra klappklappspel tills jag står där med pokalen. En timme senare kan jag sladda runt i livsfarliga berg med en lerig bil och en livrädd kartläsare. I verkligheten har vi en rätt tråkig Kia där vi, på grund av två bakåtvända barnstolar, mer sitter som en busschaufför i framsätet.

Verkligheten överträffar inte alltid dikten och det är kanske därför sportspel är så roliga. Dessutom är det ju perfekt värdemätare tillsammans med kompisar. Vem är egentligen bäst på Tony Hawk Pro Skateboarding?

Dumt att diskutera, det är bara upp till bevis! Jag vet inte hur många svettiga bataljer jag gått mot min lillasyster i det spelet medans jag i verkligheten knappt skulle våga ställa mig på en skateboard.

Spel är på många sätt en eskapism, en vardagsflykt, och det blir kanske lite mer tydligt när det handlar om spel som tangerar verkligheten.

När jag spelar ett lysande snowboardspel som gamla (men ursvåra) Amped är det liksom en annan femma än när jag åkte slalom senast och knappt lyckades krångla mig av dikten.

Så hörrni. Det är ju sportlov och sånt nu. Och visst är det fint att vara utomhus. Men det är väldigt mysigt inne också. Och där finns det ju faktiskt väldigt bra sportiga alternativ också.

Dessutom kan man ju numera tävla på riktigt, inte bara i familjefejder, när det kommer till just E-sport, så då måste det ju verkligen räknas som sportlov som gör skäl för namnet.

Mer läsning

Annons