Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranerna konkurrerar på Cannesfestivalen

Annons
Den danske regissören Lars von Trier får hårt motstånd på filmfestivalen i Cannes. Bland hans medtävlande finns stora namn som Gus Van Sant, Wim Wenders och Jim Jarmusch.


På tisdagen offentliggjorde arrangörerna vilka filmer som tävlar om årets Guldpalm. Bland de uttagna filmerna fanns, inte oväntat, Lars von Triers "Manderlay", andra delen i hans USA-trilogi. Det är åttonde gången som den danske regissören tävlar på just Cannesfestivalen.

Gus Van Sant vann Guldpalmen med skoldramat "Elephant" 2003. I år tävlar han med rockdramat "Last days" som handlar om en musiker som har stora likheter med Nirvanas avlidne sångare Kurt Cobain. Wim Wenders är också en gammal Cannesvinnare, han fick Guldpalmen 1984 för "Paris, Texas" och tävlar nu med "Don´t come knockin´" ett drama med en åldrande cowboy i centrum.

Jim Jarmusch deltar i tävlingen med "Broken flowers" där Bill Murray spelar en man som är på jakt efter en son som han inte visste att han hade. David Cronenburg visar "A history of violence" med skådespelarveteranerna Ed Harris och William Hurt i huvudrollerna. Dessutom tävlar Tommy Lee Jones med "The three burials of Melquiades Estrada", den första film han har regisserat och den irakiske filmskaparen Hiner Saleem deltar i tävlingen med "Kilometer zero".

Cannesfestivalen hålls den 11 till 22 maj. (PM)

Mer läsning

Annons