Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranernas kamp på årets Cannesfestival

Annons
Efter några svaga år är allt upplagt för en glamourös och spännande filmfestival i Cannes i maj. Sällan har så många ärrade Cannesveteraner kämpat mot varandra om guldpalmsstatyetterna.


Lars von Trier, Gus van Sant, bröderna Dardenne, David Cronenberg, Jim Jarmush och Wim Wenders har alla varit i Cannes flera gånger tidigare. I år gör de eventuellt sällskap uppför röda mattan med skådespelare som Viggo Mortensen, Jessica Lange, Bruce Willis, Sharon Stone, Willem Dafoe, Chloe Sevigny och Juliette Binoche, som alla medverkar i någon av tävlingsfilmerna, skriver Variety.

Trots att årets tävlande filmer inte är officiellt presenterade ännu är halva tävlingsfältet redan känt:

+ Lars von Trier hyllades för två år sedan i Cannes för "Dogville". Nu är "Manderlay", nästa del i trilogin, klar för Cannes.

+ Jim Jarmush älskar Cannes, och visar den här gången upp en ny film, som ännu inte fått någon titel. Jessica Lange, Bill Murray och Chloe Sevigny finns i rollistan.

+ Den österrikiske regissören Michael Haneke är också en Cannesveteran, som presenterat den ena filmen mörkare än den andra. Årets film "Caché" har Juliette Binoche och Daniel Auteuil i huvudrollerna och handlar om en tv-programledare och hans familj som hotas av okända förövare.

+ Wim Wenders har skrivit sin nya film "Don´t come knocking" tillsammans med Sam Shepard som också spelar huvudrollen som en gammal cowboystjärna som omvärderar sitt liv. Jessica Lange och Tim Roth medverkar också.

+ David Cronenbergs "A history of violence" beskriver en familj i kris efter att fadern, spelad av Viggo Mortensen, dödar en person i självförsvar.

+ De belgiska regissörsbröderna Jean Pierre och Luc Dardenne har levererat flera fantastiska filmer till Cannes tidigare. Nu är de tillbaka med en film som just handlar om bröder; "Le fils".

+ Gus van Sant tog hem Guldpalmen 2003 med "Elephant". Hans nya film "Last days" handlar om de sista dagarna i en Kurt Cobain-liknande rockstjärnas liv. Michael Pitt spelar huvudrollen.

+ Robert Rodriquez har gjort en nyskapande och trogen filmatisering av serietecknaren Frank Millers "Sin City". Bruce Willis, Clive Owen och Mickey Rourke är några i rollistan.

+ Patrice Cereau, fransmannen som gjorde "Drottning Margot" kommer med kammardramat "Gabrielle" som bygger på en Joseph Conrad-historia. Med Isabelle Huppert i huvudrollen.

+ Tyske Dominik Moll ("Harry, en vän som vill dig väl") deltar med filmen "Lemming" som handlar om två par, där bland annat Charlotte Rampling ingår.

När Cannesfestivalen öppnar den 11 maj ska ytterligare tolv filmer till finnas med i startfältet, som såhär långt inte har några asiatiska filmer. Räkna också med att värdlandet Frankrike har fler representanter i startfältet. Möjliga kandidater är regissörerna Cederic Klapischs film "Les poupées russes" och Nicole Garcias "Charlie says".

Utanför tävlingen visas också flera godbitar med ypperliga möjligheter till stjärnbeströdda presskonferenser och fester. Först och främst visas den nya "Star wars"-filmen "Revenge of the sith" och Woody Allen är inbjuden att visa sin nya film "Match point" som spelats in i Storbritannien. (PM)

Mer läsning

Annons