Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victoria Bergsman är starkare nu

/
  • Victoria Bergsman valde att spela in sitt andra soloalbum East of Eden i ett oroligt Pakistan.Foto: Christine Olsson/Scanpix
  • Victoria Bergsman har börjat hitta tillbaka till musiken tack vare soloprojektet Taken By Trees.Foto: Christine Olsson/Scanpix

Victoria Bergsman ville bort från stress och instängda storstads-studios.

Nya albumet East of Eden är inspelat i oroshärjade Pakistan.

Annons

Sedan Victoria Bergsman lämnade sitt förra band The Concretes, har hon stegvis försökt hitta tillbaka till musiken. Efter uppbrottet, och en tid som präglades av destruktivitet, startade hon soloprojektet Taken By Trees.

2007 kom albumet Open field. En skiva som hon själv säger "speglade den osäkerhet jag kände då". Nu kommer uppföljaren East of Eden.

– Den känns som en naturlig uppföljning. Den speglar en tid när jag tagit hand om mig själv. Den är mer lekfull och fri, säger hon till TT Spektra.

I stället för att spela in East of Eden i en studio i Stockholm, ville Victoria Bergsman hitta en plats utan stressen från fasta studiotider. Hon ville resa iväg med sina låtar och få en ny form av inspiration.

Många västerländska musiker före Victoria Bergsman har valt att utforska Indien som inspirationskälla och inspelningsplats, men hon ville göra något annat. Valet föll på oroshärjade Pakistan.

– Pakistan kändes mer mystiskt och svåråtkomligt. Jag har lyssnat på sufimusik under flera år, och ville se hur min röst fungerade med starka rytmer, trummor, flöjter och det hypnotiska i den typen av musik. Det kändes starkt, vackert och spännande.

Hon reste till staden Lahore i nordöstra Pakistan i januari. "På egen risk", som utrikesdepartementet uttryckte det.

Första intrycket var kaos, hög volym, smutsigt, fattigt. En total chock. Hon var var rädd, spänningen i området var hög.

– Jag grät väldigt mycket när jag var där. Det var för många intryck. Jag är nog inte en person som ska resa till ett sådant land, jag kunde inte stänga av, och det blev för mycket.

East of Eden är inspelad på hotell, utomhus och i vanliga rum. Ett 30-tal pakistanska musiker, som aldrig tidigare spelat in musik med en västerländsk musiker, än mindre med en kvinna, reste över hela Pakistan till det lilla hotellet i Lahore. Och det tog tid innan de kunde kommunicera med varandra.

– Men de fick höra musiken förstod de att det var på riktigt, att jag var professionell. Det kändes fint att vi kunde mötas genom musiken, trots att vi inte förstod varandra. Vi var där under en tid då shiamuslimer inte fick utöva konstnärlig verksamhet. Två teatrar bombades eftersom man brutit mot förbudet. Med tanke på situationen var det en väldigt mäktig känsla att så många ville och vågade vara med.

Tycker du att du var modig som åkte till Pakistan?

– Ibland tycker jag det. Men det modiga i mig handlar framförallt om att jag håller på med det här över huvud taget, eftersom jag inte tycker om uppmärksamhet. Det är något jag lär mig att hantera, men jag kommer nog alltid tycka att det är obehagligt.

– Men det finns olika sätt att övervinna det. När jag gjorde saker mot min vilja och hamnade i destruktiva situationer med mitt förra band, valde jag att droga mig själv med lugnande tabletter och alkohol. Det har jag kommit ifrån, så det måste ha blivit bättre. Jag är starkare nu, och musik är något positivt för mig igen.

Mer läsning

Annons