Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videovåldets tid är förbi – äntligen kan Siewert Öholm andas ut

Äntligen kan Siewert Öholm med flera andas ut. Nu är det slut med videovåld. I helgen tillverkas världens allra sista videobandspelare.

Annons

Videoband, videokassett VHS. Foto Leif Blom/Scanpix

Ingen i Sverige kändetill begreppet ”videovåld” innan kvällen den 2 december 1980, då debattprogrammet Studio S i SVT sändes.

Dagen efter var”videovåld” inte bara ett nytt begrepp - det utlöste nationell moralpanik i Sverige.

I programmet visades klipp ur flera skräckfilmer ingen kommer ihåg längre eftersom det var en lågbudgetrulle från 1974 av Tobe Hooper som hamnade i skottgluggen för den våldsamma debatten.

”Motorsågsmassakern”(”The Texas chain saw massacre”) var långt ifrån blodigast men titeln räckteför att ge yrvakna debattörer skrämselhicka.

Plötsligt kunde vem som helst se våldsfilmer hemma, utan censur. Dåvarande utbildningsministern Jan-Erik Wikström (fp) rasade och läste bibelcitat i tv och tillsatte snabbt tillsammans med justitieminister Håkan Winberg (från Ånge) en ”videogramutredning”.

Ett halvår senare antogs en ny lag som förbjöd spridning och försäljning av filmer ”närgångna eller långvariga skildringar av rått eller sadistiskt våld” till barn under 15år.

Ett år senare förbjöds även vuxna se våldsvideogram vilket fick fart på mediaentreprenören Anders Andarve i Sundsvall.

Han köpte rättigheterna till”Motorsågsmassakern” satte sig själv som ”ansvarig utgivare”, gav ut den och polisanmälde sig själv för att få lagen prövad (samt få fart på försäljningen).

VHS - Video Home System - var ett magnetbandformat som skapades av japanska JVC i början av 1970-talet. Kvalitén var sämre än till exempel Sonys Betamax men VHS vann videokriget och blev global standard i hemmabions knastriga, bildfladdriga barndom.

Om video dödade radiostjärnorna (som The Buggles sjöng i ”Video killed the radiostar”1980) så borde DVD ha massakrerat videostjärnorna redan innan DVD gick om VHS i försäljning (2003), men formatet har överlevt.

Nostalgi spelar in, gamla vanor, sparade semesterminnen också.

Men nu är det slut.

Japanska Funai, världens sista tillverkare av videospelare, meddelade i veckan att de lägger ner produktionen den här månaden.

Det går inte trycka på rewind.

Till sist:

Det var Göran Elwinsom som ledde Studio S-programmet om videovåld men det var kollegan Siwert Öholmsom som gav svensk moralpanik ett tv-ansikte. En hårdrocksdebatt i Svar Direkt, 1982, idag mer känd som ett inslag i Filip och Fredriks ”100 höjdare”, blev startskottet.

TOPPEN: GIF Sundsvall på hemmaplan i morgon!

BOTTEN: …mot regerand emästarna Norrköping, hm.

Mer läsning

Annons