Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig röst som tystnar

Annons
Lite sorgesamt konstaterar jag att kvällsbladet med de rosa sportsidorna bestämt sig för att i ännu större utsträckning koncentrera bevakningen av svenskt nöjesliv kring Stureplans närmaste omgivningar, fjärran från dansband och landsortens mångtusende danspublik. Dansbandskrönikören Michael Nystås har tackat för sig. Inte önskvärd längre ...
Jag kan väl knappast betraktas som partisk om jag påstår att dansband och dansbandsmusik oftast är styvmoderligt behandlade i svenska media numera. Jag tror det beror det på att det är diskogenerationen som basar på nöjesredaktionerna, men därför är det också viktigt att de röster som finns, och som värnar om detta kulturarv (för det är det!), verkligen når ur. Tyvärr tystnar nu den ende i svensk rikspress som brytt sig, nämligen Nystås.
Någonting säger mig att bakom hans blygsamma sätt att tacka för sig i sin senaste/sista krönika ligger en hel del internt muller. Men beslutet är fattat. Tji, dansband i AB. Jag tycker det är uselt att behandla en enskild genre på detta sätt när man i det andra andetaget slår sig för bröstet och skryter över sin mångsidiga nöjesbevakning. Vilket skitsnack!
I ST finns det i alla fall ännu så länge en krönika om sällskapsdans och dansbandsmusik även om krönikören då och då tar ut svängarna i mogenmusikens vida värld. I dag håller vi oss dock till ämnet.

Dansbandsbranschen i Norge följer i Sveriges fotspår. Där dominerar mogendansen men nu sätts ett miljonprojekt igång för att bredda intresset på ungdomsnivå. Norrmännen använder ett svenskt koncept, närmare bestämt Bert Carlssons.
Det är skivbolagsbjässen Audun Tylden som satsar miljonen på att ta fram ett ungdomligt band med ny inriktning.
Vi måste ha ett utbud som passar såväl morfar som barnbarnen, resonerar Tylden.
Ur Bert Carlssons satsning kom Friends. Ska bli kul att se resultatet av det norska projektet. Jag noterar bara tillsvidare att den svenska modellen verkar vara gångbar i de flesta branscher.

Med förvåning konstaterar jag att ett av länets allra bästa dansband beslutat att lägga instrumenten på hyllan. Det är ThorGörans från Örnsköldsvik som går skilda vägar efter massor av år. Oväntat för de flesta eftersom det allmänt betraktades som en nysatsning när duktiga sångerskan Agneta Olsson (sambo med kapellmästaren och låtskrivaren Peter Grundström) nyligen kom med i bandet. Nu ska Peter och Agneta köra på egen hand istället. I och för sig ingen konst med dagens teknik, men knappast särskilt kul med färdiginspelade bakgrunder och två personer på scen ...
Trist, tycker jag. Men går ett står tusen åter, brukar det ju heta.

Till sist ...
...noterar jag att det är en del spännande skivsläpp på gång. Medelpadsbandet Jive kommer med ett album inom kort, enligt uppgift ute nästa vecka. Wizex gör en nysatsning med sex medlemmar (precis som från början). Nytt album i höst liksom Barbados lite närmare jul.

Mer läsning

Annons