Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria Tolstoy till Sundsvall

Europaturné, ny skiva och spelningar på gång i Kanada, Japan och Mexiko. Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy är hetare än någonsin. I kväll kommer hon till Tonhallen i Sundsvall.

Annons
Viktoria Tolstoy är en talang utöver det vanliga.
Hon har inte tagit en enda sånglektion i hela sitt liv. Ändå är hon en av Sveriges mest internationellt ansedda jazzsångerskor.
Just nu är hon ute på en lång Europaturné och fler spelningar är på gång i Kanada, Japan och Mexiko.
Det känns overkligt att det går så bra. Men det kan ta slut redan i morgon. Så man får bejaka varje dag och vara glad över att man kan leva på det man älskar att göra.
I kväll kommer hon till Tonhallen i Sundsvall. Tillsammans med Svante Thuresson och Sharon Dyall framför hon konceptet Timeless journey en tidlös resa bland jazzpärlor och Evergreens.
Det blir en del låtar från min nya skiva och en salig blandning med jazz, gospel, soul och svenska låtar. Jag tror det finns något för alla under konserten. Det är jättekul att jobba med Svante och Sharon. Båda två är goda vänner till mig.

Sundsvall förut
Hon har sjungit i Sundsvall flera gånger i olika sammanhang och konstellationer.
Stan och publiken har givit mersmak.
Sundsvall är en sådan vacker stad. Det är jättekul att komma tillbaka och publiken uppskattar verkligen jazz. Jag skulle jättegärna vilja uppträda på Jazzklubben någon gång. Roligt att det är så otroligt stort intresse just i Sundsvall.
30-åriga Viktoria Tolstoy kommer från Sigtuna, men bor numera i Stockholm med sin man, designern Per.
Hon har hunnit fylla 30 vilket osökt leder till frågan om hon upplever en 30-årskris.
Men någon sådan har hon inte.
Nej, jag är lyckligt gift sedan fyra år tillbaka och trivs med livet. Och ju mer livserfarenhet jag har, desto bättre sjunger jag. Man förstår mer av allt som händer i livet och kan tolka texterna bättre när man blir lite äldre. Det är viktigt som sångerska.

Femte albumet
Viktoria Tolstoy har nyss släppt sitt femte fullängdsalbum My swedish heart som enligt henne själv är en ren hyllning till svensk jazzhistoria.
Det är i jazzen jag har mitt hjärta. Jag älskar det.
Ikoner som Miles Davis har alltid inspirerat henne till jazzen som hon inte tycker behöver vara så svår som vissa tycks tro.
Jazz behöver inte alls vara svårare än kommersiell pop. Det handlar fortfarande om bra låtar. Det känns som att fler börjar upptäcka jazz. Den publik som kommer på mina uppträdanden är ofta yngre än jag själv.
Viktoria Tolstoy tror att det handlar mycket om marknadsföring.
Förutom en grym talang och stark pipa är hennes tyska managementbolag också en stor del av förklaringen till de internationella framgångar de senaste åren.
De tror jättemycket på mig och är jätteviktiga för att jag ska kunna nå ut till ny publik. Utan dem hade jag aldrig varit där jag är i dag.
På skivan har hon använt sig av enbart svenska kompositörer som Esbjörn Svensson.
Hon skriver inga låttexter själv.
En aning märkligt kan tyckas, då hon har skrivarådra i släkten om än långt tillbaka i tiden.
Just det. Efternamnet kanske klingar bekant.
Viktorias farfars, farfars farfar var den berömda ryska författaren Leo Tolstoj, som dog 1910.
Jag vågar nog inte riktigt skriva själv. Jag vet inte om jag kan. Men kanske testar jag att skriva eget material någon gång i framtiden.
Spelningar väntar hela våren, sommaren och fortsätter i höst.
Det sliter oerhört mycket, säger Viktoria själv.
Min drivkraft är att få stå på scenen och sjunga. Det får jag energi av. Men det är jätteviktigt att få komma hem till familjen i Stockholm ibland och vila upp sig också, säger Viktoria Tolstoy.

Mer läsning

Annons