Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildhjärtat David Lynch

/
  • The Straight story kom ut 1999 och är den av David Lynchs filmer som kanske chockerade mest eftersom den är så normal.
  • Kyle MacLachlan är en av de skådespelare som David Lynch anlitat för flera av hans filmprojekt. I succéserien Twin Peaks spelade MacLachlan FBI-agenten Dale Cooper.
  • Naomi Watts spelar en av huvudrollerna i David Lynchs surreslistiska film Mulholland Drive från 2001.
  • David Lynchs filmer är ofta bisarra och surrealistiska. Själv spelar han ibland mindre roller i sina egna filmer.

Dansande dvärgar, mystiska andar och filmer som ingen vet om de utspelar sig i dröm eller verklighet. Det låter inte som något framgångskoncept, men för David Lynch är det precis vad det är.

Annons
Regissören och manusförfattaren David Lynch växte upp i Missoula, Montana, en liten stad inte helt olik de småstäder som han skildrar i sina filmer och TV-serier. Han har berättat i intervjuer att hans barndom var mycket lycklig, även om familjen flyttade ofta på grund av pappans arbete (han var vetenskapsman). Det kan vara svårt att tro när man ser mörkret i David Lynchs filmer.
Framtiden såg han redan tidigt i konsten. Målet var att bli konstnär, men en dag när han målade i skolan hade han en vision av hur tavlan fick liv och insåg att film var det han borde hålla på med.
Jag tänkte \"åh, vad vackert det skulle vara om det fanns rörelse och ljud till\", berättar David Lynch för den amerikanska tidningen The Dallas morning news.
I slutet på 1960-talet och början på 70-talet gjorde David Lynch sina första kortfilmer. De var ofta bisarra och surrealistiska, något som har blivit Lynchs specialitet. Långfilmsdebuten Eraserhead från 1977 förfinade det surrealistiska. I likhet med Lynchs senare filmer antingen älskar man den eller hatar den hans verk delar ofta publiken i två läger. I efterhand har dock Eraserhead ofta hyllats för sitt annorlunda grepp.
Det riktiga genombrotten fick David Lynch under den tidigare delen av 90-talet, då TV-serien Twin Peaks började visas i USA och resten av världen. Twin Peaks handlar om unga skönhetsdrottningen Laura Palmer som hittas död i det allra första avsnittet, om FBI-agenten Dale Cooper som kommer till den lilla staden för att lösa mordet och om hur allt inte är vad det ser ut att vara.
Sällan har en TV-serie haft så stor genomslagskraft. Stilen, frisyrerna och musiken influerade ungdomar och vuxna världen över, tidningar som Frida och Veckorevyn hade modereportage och nyheter om skådespelarna i varje nummer under något år och t-shirtar trycktes upp med texten \"I know who killed Laura Palmer\" (\"jag vet vem som mördade Laura Palmer\"). Twin Peaks var roligt, läskig och totalt surrealistisk på en och samma gång. Och på något sätt så fungerade det.
Ett par år efter succén med Twin Peaks gjorde David Lynch filmen Twin Peaks Fire walk with me som handlar om veckan innan Laura Palmer mördades. Fire walk with me blev en stor besvikelse för fansen eftersom den helt saknade den humor och värme som fanns i TV-serien. Men David Lynch lät sig inte stoppas. 1997 kom Lost highway, ännu en bisarr historia från djupet av Lynchs sinne. Publikmässigt var den en flopp, men den hyllas ändå av de som står ut med att inte förstå någonting av vad en film handlar om. För där andra filmskapare i detalj förklarar lösningen på mysteriet, låter David Lynch bli.
Med The Straight story chockerade David Lynch igen den här gången genom att göra en nästan helt normal film. Men 2001 hade Lynch slagit sig in på sin gamla bana igen, då surrealistiska Mulholland Drive hade premiär. Skillnaden från hans tidigare filmer är att det faktiskt finns en lösning till mysteriet som är Mulholland Drive, och David Lynch gick ut med ledtrådar som skulle hjälpa publiken förstå. Till den brasilianska tidningen Bravo! förklarar han det så här:
Människor älskar att tänka. Vi är alla detektiver. Vi älskar att observera och vi älskar att dra slutsatser. Vi förstår mycket mer än vad vi medger; eller kanske mer än vi vågar medge.


Faktaruta:

Född den 20 januari 1946 i Missoula, Montana (USA)
Fellini och Bergman är favoritregissörerna
Han blev ombedd att regissera Jedins återkomst, men avstod.
Jobbar ofta med samma skådespelare, till exempel Kyle MacLachlan, Sherilyn Fenn och Isabella Rossellini
Hans DVD-filmer inte uppdelade i kapitel, eftersom han anser att en film ska ses i sin helhet

Fakta: Filmer i urval
Eraserhead 1977
Elefantmannen 1980
Dune 1984
Blue velvet 1986
Twin Peaks (TV-serie) 1990
Wild at heart 1990
Twin Peaks Fire walk with me 1992
Lost highway 1997
The Straight story 1999
Mulholland Drive 2001
Inland empire (kommande)

Mer läsning

Annons