Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrethammars hit en vetenskaplig topplåt

Annons
Sylvia Vrethammars hit "Y viva Espana" är tidernas tredje mest catchy låt. Den svenska sångerskans slagdänga från 1973 lämnar artister som Madonna och Cliff Richard bakom sig på tio i topp-listan över låtarna som lättast fastnat i huvudet på lyssnarna.


Det är inga partiska svenska schlagernördar som satt ihop den, utan en forskare, Rupert Till, vid Huddersfields universitet i Storbritannien, skriver brittiska musiktidningen NME. Rupert Till har gått metodiskt till väga och har arbetat fram en formel som gör det möjligt att beräkna hit-faktorn på en låt. I beräkningen tar man bland annat hänsyn till avståndet mellan högsta och lägsta ton i refrängen, antal steg i dansen till sången, antalet ackord i låten och hur mycket pengar som lades på pr för låten.

- Vår formel ger det vetenskapliga svaret på varför listorna varje sommar invaderas av poppiga låtar som kritikerna hatar, men som lyssnarna älskar, säger Rupert Till, som på sin fritid också spelar i electronicakollektivet Chillage People.

Uppenbarligen finns det inget mer catchy än latinska tongångar. De tre första låtarna på listan är i någon form latinopop. Ettan är Las Ketchup med sin "Ketchup song" och tvåa Los Del Rio med "Macarena" och trea alltså Sylvia Vrethammar. (PM)


Tidernas mest catchy låtar:

1. "Ketchup song", Las Ketchup

2. "Macarena", Los Del Rio

3. "Y viva Espana", Sylvia Vrethammar

4. "Holiday", Madonna

5. "Agadoo", Black Lace

6. "Boys (summertime love)", Sabrina

7. "The birdie song", Tweets

8. "Saturday night", Whigfield

9. "Paloma blanca", George Baker/"Una paloma blanca", Jonathan King

10. "Summer holiday", Cliff Richard

Mer läsning

Annons