Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wadling ger röst åt Gessle och Grytt

Annons
Sveriges låtskrivarelit trängs på Freddie Wadlings nya skiva. Jocke Berg, Per Gessle och Sophie Zelmani är bara några av pennorna bakom den själfulle sångarens senaste alster, "Jag är monstret". Själv längtar han efter att ge ut sin egen musik.


Den göteborgska punklegenden kommer stödd på en käpp och sätter sig plågat ner i soffan. Han bröt bröstbenet för ett år sedan och det vägrar att läka ("det är som att ha ett par saloondörrar i bröstkorgen"). Men trots den klena fysiken går Freddie Wadlings hjärna fortfarande på högvarv.

- Jag blir aldrig äldre än tolv, säger han och beställer in en mojito.

På senare år har hans namn blivit synonymt med känsliga tolkningar av det svenska kulturarvet med inspelningar som "En skiva till kaffet" och "Skillingtryck och mordballader". På nya "Jag är monstret" har han fått nyskrivna låtar av erkända låtskrivare som alla vill få sina kompositioner färglagda med den wadlingska röstpenseln. Själv är han tacksam men krass.

- För att överleva måste jag göra vissa saker och jag har inte så mycket att säga till om. Men jag är nöjd - det kunde ha blivit mycket värre.

Han ser sig som delvis livegen under skivbolaget - Freddie Wadling vill spela in egna låtar med engelska texter, bolaget vill att han ska spela in andras låtar på svenska.

- Men å andra sidan har man friheten inom det rummet, och det kanske är bra att det är en begränsad sfär. Men om den här går bra kanske jag får göra en egen platta. Jag tror att den hade blivit lite tidlös och ganska jazzig.

"Jag är monstret" är ingen enhetlig skiva utan en brokig samling låtar, från Jocke Bergs skira sagoballad "Drömmarna" till Thomas Öbergs brassbrölande rytmikövning "Disko kebab". Freddie Wadlings röst klättrar uppåt i ljusa, romantiska strofer och dyker ner i tordönsmullrande bastoner.

- Många kanske tycker att den är spretig och går åt olika håll men jag tycker att det ska vara så, ett kalejdoskop. Hellre det än att gå en enda rak väg - då leder den ofta bara rakt åt pipan. Om vägen spretar lite har man alltid möjligheter att gå åt olika håll.

På skivan flankeras Wadling av prominenta sångerskor som Nina Persson, Titiyo, Mija Folkesson och Irya Gmeyner. Bland låtskrivarna ryms även Kajsa Grytt, Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij. Freddie Wadling är speciellt förtjust i den sistnämnde, som även översatt en av sångarens egna låtar till skivan.

- Jag gillar hans grejer väldigt mycket. Han har en snickarglädje som gör att man blir inspirerad själv. Jocke Berg är ett geni, har man sjungit "Drömmarna" två gånger i sträck blir man fan inte av med den. Det är som att dra på sig ett virus.

Skivan spelades in i Stockholm och Göteborg tillsammans med producenten Johan Lindström. Freddie Wadling gjorde sitt bästa för att påverka sin studiopartner i rätt riktning.

- För att få in honom på vad jag själv gillar tog jag med lite plattor till studion, impregnerade honom med Residence, Goran Bregovic, Goldberg-variationerna, White Noise och lite andra mer obskyra grejer. Och det tog han till sig, det hörs på de här låtarna. "Disco kebab" är ju väldigt mycket Goran Bregovic. Jag har alltid gillat bastuba, det är toppen.

Vid sidan av skivbolagsförpliktelserna har Freddie Wadling tagit upp samarbetet med Blue For Two-kollegan Henryk Lipp. Under 80- och 90-talen gjorde de stämningsmättad elektronisk rockmusik och vann en hängiven lyssnarskara.

- Vi närmar oss en trippel-LP i material, men vi har inget bolag och Henryk jobbar som producent så det tar upp mycket av hans tid.

- Jag tycker att vår musik är mer blåfärgat nu, och mycket öppnare. Ibland tangerar det en sorts opera, en slags tolvskillingsopera med lite polsk cirkusmusik i kanten. (PM)


Fakta/Freddie Wadling

Fullständigt namn: Bernt Arvid Freddie Wadling.

Född: 1951.

Bor: I Långedrag utanför Göteborg ("vi bor i ett dockhus med hål överallt och när det blåser är det som att befinna sig i ett dragspel").

Familj: Hustrun Bella och fyra katter.

I cd-spelaren: Philip Glass.

Senast lästa bok: "Tales of HP Lovecraft" av Joyce Carol Oates (red.)

Hjälte: Tom Benson.

Aktuell: Med nya skivan "Jag är monstret" som släpps den 30 mars. I höst dyker han upp på biograferna i Leif Magnussons film "Doxa".

Mer läsning

Annons