Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallace & Gromit på kaninjakt

Annons
Radarparet Wallace och Gromit är tillbaka igen - den här gången fast bestämda att utrota alla skadedjur. Lerfigurernas skapare är i Cannes för att lansera den nya filmen "Wallace & Gromit- varulvskaninens förbannelse" och tar bland annat hjälp av en jättelik uppblåsbar Gromit på Croisetten.


- I långfilmen har Wallace och Gromit ett nytt jobb, berättar figurernas skapare Nick Park. Nu driver de en skadedjursutrotningsfirma som heter Anti-Pesto. De är stadens hjältar och när det en natt plötsligt dyker upp en hårig best, en varulvskanin, måste Wallace och hans hund rycka ut. Det är väldigt mycket skräckfilmsreferenser i filmen.

En trend i Cannes de senaste åren, är att filmbolagen presenterar kommande filmer genom att visa cirka tjugo minuter långa hopklipp av dem. Detta har alltid varit vanligt på marknaden, där köpare köper filmer i förväg, men numera anordnas även officiella galavisningar av dessa förlängda trailers. Anledningen är antagligen att man på så sätt får fler filmstjärnor till Cannes och därmed större intresse från media - men nog kan det bli bisarrt när stjärnors och publiks intåg i biosalongen varar betydligt längre än filmen.

En film som har premiär först i höst är "Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse" - en långfilm om de populära och Oscarbelönade lerfigurerna. Nick Park och Peter Lord är i Cannes för att göra pr för sin film, och de gör det genom att visa tre utvalda, hysteriskt roliga scener för inbjuden press.

I dag görs nästan all animerad film med hjälp av datorer, även traditionell tecknad film. Wallace & Gromit är däremot leranimerade - claymation, som det heter. Man knäpper ett par filmrutor i taget och figurerna flyttas ett par millimeter.

- Jag gillar leranimering, eftersom lera är bra när man vill få fram mänskliga känslor, säger Park. Men det är väldigt tidsödande. Vi presterar två-tre sekunder färdig film om dagen. Vi har hållit på i snart två år med den här filmen, säger Nick Park.

I "Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse" introduceras även ett par nya figurer, bland dem Lady Tottington och Victor Quatermaine, vars röster görs av Helena Bonham-Carter och Ralph Fiennes.

Men trots att animationsbolaget Aardvark främst är kända för claymation, kan de inte hålla sig ifrån datorer, och nästa år kommer deras datoranimerade långfilm "Flushed away" att ha premiär.

- Den filmen handlar om en stad som ligger under London, säger Nick Parks partner Peter Lord. Rollfigurerna är råttor den här gången. Efter hönorna i "Flykten från hönsgården" blir det råttor.

Råttan Roddy, vars röst görs av Hugh Jackman, blir nerspolad och hamnar i en underjordisk stad. Där träffar han den tuffa Rita, vars röst görs av Kate Winslet.

- Rita har egentligen Humphrey Bogarts roll i filmen, fortsätter Lord.

Roddy och Rita jagas sedan av den onde The Toad. Skurken är en padda, som en gång i tiden var prins Charles husdjur. Ian McKellen gör paddans röst.

Peter Lord passar även på att avslöja ytterligare en kommande film:"Crood awakening". Det är en förhistorisk grottmanskomedi, och för manuset står ingen mindre än John Cleese.

- "Crood Awakening" handlar om kulturkrockar, säger Lord. I synnerhet kan två områden i den här grottvärlden tolkas som England och Frankrike...

"Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse" får svensk premiär den 11 november. (PM)

Mer läsning

Annons