Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wan Light - pop i luftiga landskap

Annons
De hade redan harvat igenom ett rockliv bakom trummor och bas. I band efter band som det aldrig blev någonting av. Gamla nog för att sluta gjorde Krister Svensson och Manne Karnock tvärt om - bildade Wan Light.


I dagarna släpper duon sitt andra album "Carmaline" - ett väl sammansvetsat gäng poplåtar som färdas genom ett luftigt elektroniskt ljudlandskap där vattentornen och förorterna från albumomslagen svischar förbi. Wan Light har velat skapa en känsla av ett soundtrack, kanske till en roadmovie.

- Vi gillar det filmiska och poetiska berättandet. Det ska kännas som om man har sett en film när man har spelat skivan, säger Krister Svensson.

Recensenter har hittat likheter med Mercury Revs drömska sidor, medan de catchiga popkonstruktionerna har fått någon att nämna Pet Shop Boys. Till debutplattan "Let´s wake up somewhere else" hade de hjälp av en producent, men den nya skivan har de själva fixat hemma i Manne Karnocks vardagsrum på Frejgatan i Stockholm.

- Till att börja med en ekonomisk fråga, men på det här sättet slapp vi också alla kompromisser. Om vi skulle kunna göra vad vi ville var vi tvungna att göra det själva. Så vi köpte grejerna och lärde oss.

Wan Light bildades i början av 2000. Ännu ett bandprojekt hade gått i stöpet och Manne Karnock, 44 år, och Krister Svensson, 37, som hade spelat tillsammans i olika konstellationer i ett tiotal år bestämde sig för att pröva något nytt bara de två. Efter ett liv i bakgrunden, ständigt beroende av drivande låtskrivare och sångare med sina kreativa visioner hade de två ett stort uppdämt behov att skapa. De lämnade sina gamla instrument och gav sig in på okänd mark. Manne Karnock på keyboard och Krister Svensson som sångare.

- Vi började med ett vansinnigt skrivande. Det var ett rent nöje att sitta i replokalen igen, en miljö som man hade avskytt tidigare. Det kom så otroligt mycket ur oss på en gång. I stället för att sitta och vara frustrerad över en annan person, som det ofta är i ett band, kunde man plötsligt säga: pröva den här melodin. Plötsligt hade vi känslan av att det finns hur många melodier som helst och en massa ackord som man kan göra vad man vill med. Det var en enorm frihet, säger Manne Karnock.

Debuten var ingen storsäljare, men hittade till fans på flera ställen i Europa. Att försörja sig på musiken känns fortfarande avlägset. De har inga planer på att säga upp sig från jobben på posten och reklambyrån, men aldrig har musikkarriären varit så rolig som nu.

I dagarna åker de till London för en spelning och förhoppningsvis fylls sommaren av spelningar. Live plockar man in två kompisar trummor och bas, deras egna gamla instrument.

- Jag rycker fortfarande till när någon säger att det är dags att soundchecka trummorna, säger Krister Svensson.

När de två satte sig och blev Wan Light hade Krister Svensson just upptäckt att han hade en röst som påminde om Neil Youngs.

- Folk får gärna associera mig till Neil Young. Det är många som frågat om jag förställer min röst för att låta så men det gör jag inte, för det är mitt naturliga sätt att sjunga. Jag hade prövat att sjunga tidigare, men jag hade aldrig lyckats få det rätt.

Skaparlusten har inte minskat. Trots att den nya plattan ligger klar, skriver de redan på nya låtar. Drömmen just nu är att det ska gå så bra att de kan ge ut ytterligare en platta. Nu tycker de att debutplattan var lite spretig. Med "Carmaline" har de tagit ut kompassriktningen. (PM)


Fakta Wan Light

Bildades: 2000

Namnet: Kommer från en låt med 80-talsbandet Orange Juice

Krister Svensson:

Ålder: 37 år

Bor: Uppväxt i samma Genarp i Skåne som Lars Norén, bor sedan länge i Stockholm.

Yrke: Arbetar på Posten.

Tidigare spelat i: Vill helst slippa nämna dem.

Musikaliska hjältar: Neil Young och The Band, bland andra.

Manne Karnock:

Ålder: 44 år.

Bor: Urstockholmare i Stockholm.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: arbetar på reklambyrå.

Tidigare spelat i: Vill helst slippa nämna dem.

Musikalisk hjälte: Vini Reilly, som hyllas på nya plattan med en instrumental låt. " Jag är gammal postpunkare i själen."

Mer läsning

Annons