Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Waterloo” tidernas schlager

Annons
Vi visste det redan, men nu har Europas tv-tittare sagt sitt: "Waterloo" är tidernas schlager. Abbas vinnare från 1974 röstades fram till den bästa låten i Eurovision Song Contests 50-åriga historia under jubileumsprogrammet i Köpenhamn på lördagen.


Den svenska kvartetten var solklar favorit före omröstningen och infriade förväntningarna. Schlagerjubileet i Köpenhamn kryllade av gamla schlagerrävar men de fyra Abborna höll sig på avstånd från firandet.

Och Abba var inte ensamma svenskar bland de fem främsta. Även årete svensk-grekiska vinnare Helena Paparizou placerade sig bland de fem bästa.

"Nei blu di pinto di blu" mer känd som Volare tog andraplatsen och tredjeplatsen gick till Johnny Logan för Hold me now.

Det var fler svenskar som påminde om Sveriges framgångar i tävlingen. Carola fick sin plats i rampljuset, inte bara som presentatör, i väntan på det slutliga röstningsresultatet sjöng hon sin vinnar Främling. Richard Herrey dök också upp, inte bara i sin gamla vinnare Diggiloo diggiley, han sjöng ocksåLet me be the one live från scenen. Thomas Ledin dök också upp i potpurrierna.

Nästan 1 000 låtar har tävlat under de femtio åren av Eurovision Song Contest. Lördagens firande avslöjade hur uppseendeväckande få av dem som har lyckats bli en klassiker utanför det egna landet. Hundratals sånger han virvla förbi under sändningen, men bara en handfull av dem kan betraktas som internationella klassiker. I stället har de flesta låtarna blivit kära minnen enbart i den egna nationen. Frågan är om Eurovision Song Contest handlat om europeisk gemenskap, kanske snarare om nationell identitet.

Det blev främst en minnenas afton för Europas schlagernördar. De danska arrangörerna hade uppenbara problem med att väcka liv i ett arrangemang som byggde på föråldrade tv-inspelningar tillsammans med schlagerfestivalens ständiga dansakter. Den mest kända av dem, Riverdance, fick självklart också komma upp på scenen i väntan på röstresultatet.

Det var inte heller lätt för de röstande tittarna i Europa att skilja de tävlande bidragen åt från alla andra sånger som virvlade förbi i arrangörernas vilja att få med så mycket som möjligt av tävlingens historia. (PM)


TIDERNAS SCHLAGERLÅTAR:
1. \"Waterloo\": Abba

2.\"Nei blu di pinto di blu\": Domenico Modugno

3. \"Hold me now\": Johnny Logan

Mer läsning

Annons