Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Waterloo" tidernas schlager

Annons
Vi visste det redan, men nu har också Europas tv-tittare sagt sitt: "Waterloo" är tidernas schlager.

Abbas vinnarlåt från 1974 röstades fram till den bästa låten i Eurovision Song Contests 50-åriga historia under jubileumsprogrammet i Köpenhamn på lördagen.Den svenska kvartetten var solklar favorit före omröstningen och infriade förväntningarna.


Abba var inte ensamma svenskar bland de fem främsta. Även årets svensk-grekiska vinnare Helena Paparizou placerade sig bland de fem bästa låtarna i schlager-EM:s historia, men hon hamnade utanför de tre topplaceringarna. Andraplatsen togs av låten "Nei blu di pinto di blu". mer känd som "Volare", sjungen av Domenico Modugno. Schlagerfestivalens meste vinnare Johnny Logan tog tredjeplatsen med "Hold me now".

Schlagerjubileet i Köpenhamn kryllade av gamla schlagerrävar men de fyra Abborna höll sig på avstånd från firandet, men flera andra svenskar påminde om Sveriges framgångar i tävlingen. Carola fick sin plats i rampljuset, inte bara som presentatör. I väntan på det slutliga röstningsresultatet sjöng hon sin vinnare "Främling". Richard Herrey dök också upp, inte bara i vinnarlåten "Diggiloo diggiley", han sjöng också "Let me be the one" live från scenen. Även Charlotte Perelli och Thomas Ledin dök upp i potpurrierna.

Nästan 1 000 låtar har tävlat under de femtio åren av Eurovision Song Contest. Lördagens firande avslöjade hur uppseendeväckande få av dem som har lyckats bli en klassiker utanför det egna landet. Hundratals sånger hann virvla förbi under sändningen, men bara en handfull av dem kan betraktas som internationella klassiker. I stället har de flesta låtarna blivit kära minnen enbart innanför den egna nationens gränser. Frågan är om inte Eurovision Song Contest snarare har handlat om nationell identitet än europeisk gemenskap.

Det blev främst en minnenas afton för Europas schlagernördar. De danska arrangörerna hade uppenbara problem med att väcka liv i ett arrangemang som byggde på föråldrade tv-inspelningar tillsammans med schlagerfestivalens ständiga dansakter. Den mest kända av dem, Riverdance, fick självklart också komma upp på scenen i väntan på röstresultatet.

Det var inte heller lätt för de röstande tittarna i Europa att skilja de tävlande bidragen åt från alla andra sånger som virvlade förbi i arrangörernas vilja att få med så mycket som möjligt av tävlingens historia.

Men för svenska schlagerhjärtan blev fick ändå kvällen vackert slut. I en tävling som till sist handlar om en kamp mellan länder kammade fyra musikaliska stjärnor i fånigt glittrande kläder hem segern och äran åt sina landsmän framför tv-apparaterna. (PM)


TIDERNAS SCHLAGERLÅTAR:

1. "Waterloo": Abba

2. "Nei blu di pinto di blu": Domenico Modugno

3. "Hold me now": Johnny Logan

Mer läsning

Annons