Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westlife hittar hem i poppen

Annons
Efter Sinatra-covers och intima avslöjanden är Westlife tillbaka där de hör hemma - bland popballaderna och fanatiska fans.


Mark Feehily och Kian Egan sitter i en soffa och gäspar. De befinner sig mitt i ett reklamrace för nya skivan "Face to face" och betar av land efter land ("vi gör Belgien, Tyskland och Holland på 24 timmar"). I sju år har de varit medlemmar i ett av världens mest framgångsrika pojkband.

- Vi är inga tonåringar som är tokglada över att vi har fått skivkontrakt. Nu tar vi det lite mer på allvar och ser det som en karriär snarare än en hobby, säger Mark Feehily.

Utanför Hotell Rival på Södermalm står klungor av tonårsflickor i duggregnet. Westlife är kända för sina driftiga fans som snabbt tar reda på var deras idoler håller till och gör allt för att få en glimt av dem. Svenska Westlifefans fick ett eget kapitel i Fredrik Strages bok "Fans" - han berättade om de fientligheter som finns mellan olika fanfraktioner.

- Vi har förstått att det pågår mycket käftande bland fansen, och ibland spårar det ut totalt, berättar Mark Feehily. Om vi pratar med ett fan i någon extra minut för att vi lärt känna dem, då blir den personen ibland mobbad. Vi har ett fan som fick hotbrev och blev mobbad på vår hemsida. Det är helt oacceptabelt - vi har hellre färre fans än fans som gör sånt.

Att vara föremål för tusentals tonårsflickors romantiska drömmar är inte det lättaste och det dröjde till augusti i år innan Mark Feehily offentliggjorde att han var homosexuell. Men trots fansens maniska dyrkan har han inte mötts av några negativa reaktioner - knappt ens något intresse från pressen.

- Jag tror att det hade varit annorlunda om jag hade varit någon som David Beckham och kom ut - "förresten, allt var lögner". De som brydde sig var de som skrev brev om hur de stödde mig till hundra procent. Vi har aldrig försökt få fansen att tro att en dag ska vi gifta oss med dem allihop.

- Jag kom ut för min egen skull och för att jag var redo. Min sexualitet är inte som en ny singel som jag hoppas att alla ska gilla - jag bryr mig inte om folk gillar det eller inte. Det här är bara den jag är, helt enkelt.

Efter Rat Pack-experimentet "Allow us to be Frank" har Westlife gått tillbaka till den gamla stilen med smäktande ballader och välproducerad midtempopop. Recensenterna har mött nya "Face to face" med omdömen som "tillbaka till de Harlequinballader de hanterar bäst" (Aftonbladet) och "överproducerad smörpop med monumentala stråkarrangemang" (Hallands Nyheter).

- Vi ville göra en skiva som var hundra procent pop - vi saknade vår pop. Det var roligt att göra Rat Pack-skivan men när vi spelade in den här skivan var vi så glada över att vara tillbaka bland våra poprötter, säger Kian Egan.

Ett av spåren är en duett med Diana Ross.

- Vi trodde att hon skulle vara en jättediva och skitjobbig, men det var hon inte alls, säger Egan. Det var lite svårt att få henne att ställa upp - hon är ju lite äldre och gör inte så mycket musik. Men när hon hade tackat ja var hon jättetrevlig, hon jobbade från nio på morgonen till nio på kvällen. Det var en ära att få jobba med henne. (PM)


Fakta/Westlife

Medlemmar: Shane Filan (26), Mark Feehily (25), Nicky Byrne (27) och Kian Egan (25).

Bildades: 1998.

Diskografi: "Westlife" (1999), "Coast to coast" (2000), "World of our own" (2001), "Unbreakable/Greatest hits" (2002), "Turnaround" (2003), "Allow us to be Frank" (2004).

Aktuella: Med nya skivan "Face to face". På söndag medverkar de i "Tv-huset".

Mer läsning

Annons