Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Widmark öppnar sitt album igen

Annons
Anders Widmark är en av Sveriges främsta jazzpianister och har tolkat både psalmer och »Carmen». Nu tar han ett kliv åt sidan med nya skivan »Waiting for the train» där han blandar egna låtar med nya versioner av rockklassiker.


En del av inspirationen kommer från SVT:s »Album» där Anders Widmark gjorde debut som tv-programledare. I höstens sex avsnitt gästades han av kända artister som Laleh, Louise Hoffsten och Moneybrother som berättade om sina bästa musikminnen och framförde favoritlåtar. Den 15 april börjar en ny omgång på åtta program sändas.

- Vi tre musiker som gjorde »Album» har också gjort den här skivan och det tror jag färgade av sig på låtvalet. Vi ville ta repertoaren från ett lite annat håll, från rocken.

- Många tänker att om man gjort skivor med psalmtolkningar och sånt, då är det bara är sånt man lyssnar på. Men så är det inte riktigt, mina senaste skivinköp var Teddybears Sthlm och Prodigy.

Widmark är musikhögskoleskolad men hans sångröst hör snarare hemma på en rökig rockklubb - en stadig dos Lou Reed och några stänk Leonard Cohen. I vanliga fall låter han sångerskor som Sara Isaksson och Helen Sjöholm stå för det vokala men på »Waiting for the train» greppar han själv mikrofonen i låtar som »Light my fire» och »Blues suede shoes».

- Traditionellt sett är jag ingen sångare. Men här bestämde vi oss för att ha väldigt snäva ramar, att vi inte skulle ta in någon gästande sångare - att det inte behövde vara »duktigt».

Varför valde du så kända coverlåtar?

- När man är improvisatör och spelar en lite okänd cover så får det inte samma effekt. Många har referenser till de här låtarna och då står våra utflykter på en ganska solid grund. Det blir lättare att följa med i musiken.

Skivomslaget och cd-häftet till »Waiting for a train» är en nostalgisk historia. Här finns flera bilder på Anders Widmark vid pianot i olika stadier av ungdom. Baksidan är en porträtt på far och son Widmark och omslaget pryds av pianisten som bebis.

- Jag kände inte för att posa mot någon husvägg eller göra någon mystisk profilbild i en allé. Vi satte oss en kväll och tittade igenom fotoalbumet och hittade den där bilden där jag satt på en perrong på Uppsala central.

- Anledningen till att det blev en bebisbild har väl kanske att göra med att jag har fått en son som är två och en halv månad, då får man väl mycket bebisassociationer.

Hur har det påverkat dig som musiker att bli pappa?

- Det vet jag inte riktigt än, men det blir viktigare och viktigare för mig i musiken att det finns en lek, att inte allting behöver vara så allvarligt. Och i leken kommer också inspirationen och ens rätta jag fram, bättre än när man bara håller sig till ett koncept.

I vår och sommar ger han sig ut på vägarna tillsammans med sina medmusikanter från skivan - basisten Mattias Welin och trummisen Marcus Lewin. De värmer upp med fyra spelningar inom den närmaste veckan, i Stockholm, Gnosjö, Göteborg och Uppsala.

I vårens omgång av »Album» är associationerna i samtalen mer fria. På gästlistan finns bland andra rapparen Peshi och trubaduren Kjell Höglund.

- Kjell Höglund var rolig att ha med, han är ett original och liknar egentligen ingen annan. Dessutom kommer han ju mer från texthållet medan jag kommer från musiken. Det blev en alldeles speciell stämning. (PM)


Turnéplan:

5/4 Stockholm, Rival

6/4 Gnosjö, Åsenhöga Kyrka

7/4 Göteborg, Nefertiti

8/4 Uppsala, Katalin

---

Gäster i vårens »Album»:

15/4 Viktoria Tolstoy

22/4 Daniel Lemma

29/4 Sofia Karlsson

6/5 Kjell Höglund

13/5 Irma Schultz Keller

20/5 Claes Janson

27/5 Peshi

3/6 Nicolai Dunger

Mer läsning

Annons