Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Winston Churchill talar till ny musik

/

Churchills, Roosevelts och de Gaulles klassiska ord har fått en ny musikalisk inramning. Producenten Martin Landquist har skrivit musik till de berömda talen från andra världskriget. Skivan Words that won the war ska säljas till förmån för Röda Korset.

Annons
Från nummer tio på Downingstreet i London berättar premiärminister Neville Chamberlain att Storbritannien är i krig med Tyskland. \"You can imagine what a bitter blow it is to me that my long struggle to win peace has failed\", säger han sammanbitet. Den knastriga röstinspelningen från 1939 har placerats i ett elektroniskt ljudlandskap med stråkar och trummor.
När jag började arbeta med skivprojektet var frågan: \"Hur kan man utforma musiken så att man behåller respekten för dramat\", säger Martin Landquist.
Han blev först tillfrågad av skivbolaget Stryngford Records att göra remixer av musikinspelningar till talen, men så småningom växte arbetet och han kom att skriva helt ny musik i stället.
Jag fick full frihet eftersom vi hade hittat rätt ton, så helt plötsligt gjorde jag hela albumet.
Medan arbetet pågick var det som om han levde i kriget under två månader, berättar han. Martin Landquist sökte information om andra världskriget, träffade människor som berörts av det, besökte krigskyrkogårdar och lyssnade på de politiska talen.
Jag har kommit närmare kriget, men det går aldrig att förstå helt. Särskilt inte när man tillhör en annan generation.
Och visst är det lite märkligt att en svensk som bor i Barcelona tonsätter tal från andra världskriget, medger han. I början kände han en viss oro för hur skivan skulle tas emot i England, där Winston Churchill behandlas nästan som ett helgon. Men hans engelska vänner har varit positiva och nyligen skrev Winston Churchills sonson på ett kontrakt som ger skivbolaget rätt att sälja låtarna där talen ingår.
Sonsonen heter också Winston Churchill, så det var en märklig upplevelse att se hans och mitt namn på samma kontrakt. Det var fantastiskt, nästan sjukt, säger Martin Landquist.
Words that won the war ska i första hand säljas genom Röda Korsets nätbutik och minst hälften av intäkterna ska gå till insamlingen för krigsoffer. Tanken är att skivan ska kunna användas i skolundervisningen och bidra till ungdomars kunskap om andra världskriget. I konvolutet finns också ett litet häfte med information om de historiska händelser som talen utgår från.
Skivan är en resa genom tiden i musikalisk tappning. Jag hoppas att den ska bli en dörröppnare för ungdomar och utifrån skivan kan de söka mer information.
Att den heter Words that won the war bekymrade först Martin Landquist, eftersom det antydde att det viktiga var att vinna ett krig. Men titeln tillskriver också orden en stor betydelse, kanske större än vapnens.
Vid den här tiden var orden så viktiga att de kunde samla en hel nation. När man hör Charles de Gaulle tala hör man dramat i hans röst, och när jag nyligen hörde Roosevelts tal på The day of infamy var det nästan som om en arm grep tag i mig, berättar Martin Landquist.
Orden handlar heller inte bara om krig utan även om glädjen när freden utropas. När skivan släpps den 15 augusti är det på dagen 60 år sedan andra världskriget tog slut.
Det här är en fredsskiva, konstaterar Martin Landquist. (PM)

-

Bildtexter:

wordswar0803_1.jpg
Martin Landquist har skrivit musik till de berömda politiska talen från andra världskriget. Med skivan \"Words that won the war\" hoppas han göra historien mer tillgänglig för ungdomar.
Foto: Beverage Records

wordswar0803_2.jpg
Premiärminister Winston Churchill inspekterar soldaterna vid engelska kusten under andra världskriget.
Foto: Scanpix

wordswar0803_3.jpg
Pearl Harbor bombas av japanskt flyg i december 1941.
Foto: Scanpix

wordswar0803_4.jpg
Japan kapitulerar i augusti 1945 och general MacArthur undertecknar avtalet på fartyget Missouri i Tokyobukten.
Foto: Scanpix

wordswar0803_5.jpg
Churchill, Roosevelt och Stalin på den historiska konferensen i Jalta.
Foto: Scanpix

Mer läsning

Annons