Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wollters känga mot filmpamparna

Annons
"Störst av allt" är en politisk film. Men inte för att Sven Wollter spelar en sossepamp med mörka hemligheter, utan för att Wollter och regissören Lars-Lennart Forsberg vägrade låta sig stoppas av den svenska filmpolitikens pampar.


Forsberg ligger bakom Guldbaggebelönade filmer som "Misshandlingen" och "Min mamma hade fjorton barn" men när han och Sven Wollter sökte statligt stöd till sitt nya filmprojekt fick de nobben av Svenska Filminstitutets filmkonsulenter.

- Här kommer vi med tillsammans 80 års erfarenhet av filmverksamhet och filmproduktion och säger "vi vill göra det här" och så sitter där någon som säger "icke". Då tänder det någonstans i en, "vi ska ta mej fan visa att vi inte är beroende av dem - nu gör vi filmen i alla fall". Det tyckte jag var väldigt sporrande, säger Lars-Lennart Forsberg.

"Störst av allt" handlar om Aron P Johansson (Wollter), en framstående socialdemokratisk politiker som gjort sig känd för sina hårda nypor. Den unga journalisten Anna får reda på att Johansson är hennes biologiske pappa och i vrede bestämmer hon sig för att gräva i hans mörka förflutna.

Att spela en sossepamp var en intressant utmaning för marxisten Sven Wollter

- Jag är naturligtvis precis den rätte att göra det, både att försvara och att kritisera honom. Jag tycker väldigt illa om vissa politiker men som marxist är jag också intresserad av att förstå. Du måste lära dig att förstå motståndaren om du ska kunna besegra den. Och så är det i konsten också, du måste skära in i det och leta inom dig själv: "Var finns mina svek någonstans?"

Lars-Lennart Forsberg tycker inte att hans film handlar om politiker, Aron P Johansson kunde lika gärna varit företagsledare eller haft något annat maktyrke.

- Det var viktigt att han skulle ha ett jobb som gjorde att hans agerande gick ut över andra människor, så att man fick den moraliska konflikten: hur gör en människa som tvingas ta beslut som går ut över andra? Jo, för att vara effektiv måste han lära sig att glömma, att inte se resultatet.

- Jag har alltid varit oerhört intresserad av det som jag kallar svekets psykologi, svekets problematik, säger Sven Wollter Vad blir det för konsekvenser av val vi gör i livet, vägskäl som vi passerar utan att vi märker det men vars konsekvenser vi får ta senare. Det är sådant som man som vuxen människa börjar fundera över.

Manuset har Lars-Lennart Forsberg skrivit i samråd med huvudrollsinnehavaren.

Wollter och Forsberg är bekanta sedan länge. Redan i mitten på 60-talet jobbade de tillsammans med filmprojektet "Bröderna Bråte", en improviserad burleskhistoria med prominent rollista (Helge Skoog, Eva-Britt Strandberg) som havererade efter bara någon dags inspelning. Men de båda männen höll kontakten genom gemensamma vänner och eldfängda politiska diskussioner ("vi står lite olika men har förståelse för varandras åsikter") och i "Störst av allt" har de slagit sina påsar ihop på riktigt.

Efter att Svenska Filminstitutet ratat idén har båda två satsat lånade pengar i projektet. "Störst av allt" är inspelad med digitalkameror som Forsberg köpte billigt i Singapore. Skådespelarna i de bärande rollerna bytte gage mot procent på eventuella intäkter.

- När man gör en sådan här satsning uppstår det automatiskt ett slags kollektivt ansvar för den, säger Sven Wollter. Det förekom en hel del debatt och diskussion under resans gång om hur vi skulle göra den, som var både livgivande och ganska tuff. Det gillar jag, jag tycker att konsten måste röra sig i ett slags oroligt universum.

Filmens eftertexter avslutas med raden "Den här film är gjord utan stöd från Svenska Filminstitutet", en känga till den svenska filmpolitiken. Och filmmakarna planerar ännu en känga när bronsbysten av Aron P Johansson/Sven Wollter som används i filmen ska skänkas bort.

- Den ska vi donera till Svenska Filminstitutet. En av vår tids stora skådespelare kommer att pryda sin plats på Filmhuset - eller i ett lager, säger Lars-Lennart Forsberg.

- Vi ska säga till dem "vi är inte dom som är långsinta". Med deras dåliga anslag kan de ju behöva lite skänkta prydnader, säger Sven Wollter och skrattar.

"Störst av allt" får biopremiär den 28 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons