Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Xbox 360

Annons
Imorgon släpps nästa generations spelkonsol - Xbox 360. Från att bara ha spelat spel och någon dvdfilm nu och då, vill Microsoft att Xboxen istället ska vara en multimediemaskin som all teknik i hemmet kretsar kring. Det märks att det är den här biten som har prioriterats mest eftersom mediafunktionerna just nu imponerar mer än spelen. Konsolen är utrustat med tre USB-portar som du kan koppla nästan vad som helst till. Plocka fram din ipod och streama musik eller ta fram digitalkameran och visa semesterbilderna. Att koppla in konkurrenten Sonys Playstation Portable är inte heller det något problem. Det här är fantastiskt smidigt löst och det tog inte många sekunder innan jag kunde välja Sofias ipod i medialistan för att sedan klicka mig fram till rätt skiva. Vill man samla ihop all teknik ännu mer kan man även koppla sin dator till konsolen för att visa material direkt från den. En nackdel när du kopplar in din mp3-spelare, PSP eller kamera till konsolen är att det enbart går att spela upp musiken. Du kan alltså inte lägga in den på hårddisken utan bara spela upp den. Systemet från den första Xboxen där du kunde rippa cd-skivor till hårddisken för att sedan använda i spel lever dock kvar och eftersom hårddisken denna gång är på 20 GB får en hel del plats. Nu är förvisso hårddisken ingen standardutrustning till 360 utan ingår bara i det dyrare Premiumpaketet. Det går med andra ord att köpa en lite billigare box och spara via minneskort istället, men tänker man strunta i hårddisken bör man fundera både en och två gånger innan man bestämmer sig. Har du ingen hårddisk kan du till exempel inte spela gamla Xbox-spel, ladda hem nya banor till spelen eller använda egen musik.
Som en företrädare för den nya generationen har Xbox 360 stöd för HDTV och det är där grafiken verkligen kommer till sin fulla rätt. Att spela på en "gammal" tv är såklart också fullt möjligt, även fast det inte riktigt blir lika snyggt som på en HDTV.
Det finns mycket att säga om Xbox 360 som mediakonsol, där är mycket både nytt och spännande. Som spelenhet är det mesta sig likt. Microsoft har förfinat Live!-systemet ännu mer och dessutom delat in det i två kategorier, Silver och Guld. Det förstnämnda är gratis och låter dig göra det mesta online, det enda som saknas är funktionen som låter dig spela mot dina vänner över Internet. Vill du det krävs Guld, vilket kostar ungefär hundra kronor i månaden. Har du ett befintligt Xbox Live-abonnemang så kan du utan problem föra över det till din 360.
Xbox 360 säljs både med traditionella sladdkontroller och trådlösa. De sistnämnda drivs på batterier som antingen kräver att bli utbytta mot nya efter 20 timmar, eller laddade via ett extra tillbehör. Det är en liten merkostnad, men bara efter en kvarts trådlöst spel känns det omöjligt att någonsin byta tillbaka. Konsolen kan både startas och stängas av via kontrollen, Microsoft är först med den funktionen men förhoppningsvis hakar Sony och Nintendo på när deras konsoler vankas. Fyra spelare kan vara inkopplade samtidigt, men bara två via sladd.
Tänker du göra som många andra och gå hem med en nyinköpt Xbox 360 imorgon kan det vara klokt att tänka över placeringen. Konsolen fullkomligt sprutar ut varmluft och bör inte stå i täta utrymmen. USA har redan haft problem med flera överhettade boxar, så att tränga in den i första bästa lucka rekommenderas inte. Tänk även på att du måste ha plats för den externa strömadaptern, den är nämligen gigantisk.
Trots att Xbox 360 stött på en hel del kritik angående releasespel och prislapp så är efterfrågan enorm. Att få tag på en enhet utan att ha förbokat innan kan vara svårt och det kan därför vara bra att vara ute i god tid. Annars kan det också vara klokt att vänta några månader tills priset har sänkts. Den gamla Xboxen håller nämligen ett tag till, även fast den inte har lika många heta mediafunktioner som 360. För det är nämligen just dessa som är Xbox 360s hetaste köpargument just nu.
Sofia Hård

Mer läsning

Annons