Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterström: I år blir vi alla punkare

/

Annons

Våren är kommen och nu väntar vi bara på att sommaren verkligen ska fotfäste, det betyder att det finns få bättre sätt att spendera veckans kvällar än inomhus.

Nåja, åtminstone i kväll, torsdag och på lördag då Europa, plus några fler länder, ställer upp i världens största musiktävling.

En sak får ni ställa in er på: Bitvis kommer det att bli ganska trögt och tråkigt i årets upplaga. Det är många, likartade, ballader som ska avklaras men tappa inte allt hopp för det kommer att smälla till lite då och då.

Kvällens överlägset mest intressanta låt är Finland. Året var 2006 när Europa helt plötsligt blev metalfantaster och Lordi segrade med Hard Rock Hallelujah.

Är då 2015 året då vi alla blir punkare?

Det hoppas åtminstone gruppen Pertti Kurkan Nimipäivät som med sitt rekordkorta bidrag (1:40) Aina Mun Pitää, har blivit en allt större snackis ju närmare tävlingen vi kommit.

Samtliga fyra medlemmar har någon form av utvecklingsstörning och är förenade av sin passion för musik. År 2012 var de med i dokumentären The Punk Syndrome som följer bandet genom en europaturné. Det är alltså inga nybörjare vi snackar om här, de vet vad de håller på med och de gör det bra.

Det är en låt, oavsett om man tycker om punk eller ej, som växer och om gruppen får ut sin historia till resten av Europa - och tar sig igenom den svåra första semifinalen där många européer lär klia sig på huvudet av förbryllning då finnarna kliver av scenen - så ser jag faktiskt dem som utmanare till segern av hela tävlingen.

Ballader var det, ja: Armenien (välsjunget, om än rätt tråkig), Belgien (pretentiöst så det står härliga till), Holland (bra röst, men något man hört hundra gånger förut), Grekland (samma här: bra röst - fast med extra dåligt uttal), Serbien (går från ballad till discodunk, kvällens bästa lugna bidrag), Ryssland (sjunger om fred samtidigt som landet vill ta över halva världen), Albanien (halvskön popballad) och slutligen: Rumänien vars sångare Voltai sjunger säreget och trevligt i kombination med en härligt producerad låt.

Hälften av kvällens bidrag är alltså någon form av ballad, och det kan vi svenskar bara tacka och ta emot för, det höjer bara segerchanserna för Måns Zelmerlöf.

För övrigt tycker jag att ni ska hålla koll på Estlands stilrena bidrag som förutom att vara avskalad på ett härligt sätt också bjuder på god musikalitet och god kemi mellan de två på scenen.

Dessa tio länders bidrag tror jag går vidare:

Armenien, Finland, Estland, Makedonien, Serbien, Ryssland, Vitryssland, Georgien, Rumänien, Albanien

Mer läsning

Annons