Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yttrandefrihet tema på Bokmässan 2006

Annons
Nästa års tema på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg blir yttrandefrihet. I stället för att följa traditionen av att välja ett land som tema väljer arrangörerna att fokusera på en av de mest brännande frågorna för författare och skribenter över hela världen.


- Vi tycker att det är spännande att ta upp den här frågan, eftersom det i många länder i världen finns stora problem vad gäller yttrandefriheten, säger Birgitta Jacobsson-Ekblom, informationschef på Bok- och biblioteksmässan.

Under årets mässa aktualiserades problematiken bland annat i och med Orhan Pamuks besök i Göteborg. Den turkiske författaren är åtalad för "förtal mot turkiskheten" för uttalanden han har gjort i en schweizisk tidning angående Turkiets roll i folkmordet på armenier och kurder. Intresset för Pamuks person och hans oerhört välskrivna böcker var stort under mässan - köerna ringlade sig långa utanför seminarielokalen där han framträdde.

- Vi har haft en tradition av att bjuda in författare som står för det fria ordet, säger Birgitta Jacobsson-Ekblom. Det är heller inte första gången vi har yttrandefriheten som tema. Vi tycker att det är självklart att man ska kunna diskutera sådana saker på mässan.

Representanterna för årets temaland Lituaen var mycket nöjda med utfallet av mässan. Den litauiska litteraturen är relativt okänd i Sverige, men tack vare exponeringen i Sverige har fler fått upp ögonen för författare som Sigitas Parulskis och Herkus Kuncius. Flera förlag har också hört av sig och velat översätta litauisk litteratur. I dag är bara 20 litauiska böcker översatta till svenska, sju av dem översattes lagom till bokmässan.

Besöksantalet har i flera års tid hållit sig någonstans mellan 100 000 och 110 000 besökare. Även i år var intresset stort för litteraturen och läsandet. Nobelpristagaren Dario Fo höll hov med en estradörs självklara entusiasm, folk trängdes framför montrarna där Eva Dahlgren, Jan Guillou och Håkan Nesser framträdde och en och annan vågade sig också på Levande Biblioteks okonventionella erbjudande att "låna en muslim" eller "låna en hindu" - för att få tillfälle att ställa alla de frågor man aldrig fått göra tidigare.

Ännu så länge är det inte klart vilka författare som kommer till mässan nästa år. Bok- och biblioteksmässan har valt att samarbeta med International Publishers Association och internationella PEN-klubben vad gäller temat om yttrandefrihet. Dessutom ska man försöka lyfta fram att 2006 har utsetts till Mångkulturår i Sverige. (PM)

Mer läsning

Annons