Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zappas söner för arvet vidare

Annons
Frank Zappa gjorde vad han kunde för att hindra att hans barn skulle bli rockmusiker. Han misslyckades fullständigt. I höst ger sig hans två söner Ahmet och Dweezil ut på en Europaturné för att föra arvet efter fadern vidare. Den 15 november spelar de på Hovet i Stockholm.


På turnén "Zappa plays Zappa" sjunger Ahmet och brodern Dweezil spelar gitarr i ett tiomannaband med yngre musiker. De jagar just nu Frank Zappas gamla kollegor för att ha några specialgäster till varje spelning.

- Det är inte klart vilka musiker det blir. Sammansättningen blir olika från konsert till konsert. Men Zappafansen blir i varje fall mycket nöjda. En konsert var aldrig lik en annan när Frank spelade, det kommer inte heller våra att vara, säger Ahmed Zappa.

De har satt samman en lista av låtar som täcker in de egna favoriterna. De flesta från faderns storhetstid under 70-talet, med skivor som "Over-Nite sensation", "Apostrophe (´)", "Sheik Yerbouti" och "Joe´s garage".

Ahmet och Dweezil Zappa brinner för pappans musik och tycker att det är helt i sin ordning att de ägnar sitt liv åt att sprida den. Bröderna är i Stockholm tillsammans med sin mamma Gail Zappa för att tala om höstens turné. Frank Zappa dog 1993 men lämnade efter sig ett stort bibliotek av inspelningar. Efter hans död har skivorna getts ut i nästan samma takt som medan det enormt produktiva musikgeniet levde. Men familjen Zappa förnekar att deras turné är ett sätt att hålla den ekonomiska ruljansen kring legenden i gång.

- Detta är mer än bara en hyllningsturné. Sådana brukar vara krassa ekonomiska tillställningar. Franks musik är inte särskilt kommersiell, men vi vill sprida den till fler. Målet är att Franks musik ska få höras för vad den verkligen är. Vi ska smitta världen med Frank Zappa-virus, säger Ahmet Zappa.

De tänker slå an tonen på konserten med en halvtimmes dokumentärfilm om Frank Zappa. Det är han som är huvudpersonen.

- Vi kommer att spela musiken troget. Det är något folk missar när de spelar Zappa, att de inte gör det på rätt sätt. Eftersom vi är släkt så är det vi som bör spela den och som har den rätta känslan för den. Jag tror att det är unikt och jag tycker det är ganska coolt att vi två söner klarar av det över huvud taget. säger Dweezil Zappa.

Han tror att han själv är en tekniskt skickligare gitarrist än pappan var, men ser pappan som en mycket större musiker.

-- Han hade en helt sjuk musikalitet. Han kunde höra hela verken inom sig och sedan skriva ner dem direkt.

Dweezil Zappa har ägnat mycket tid att lära sig spela de snabba och avancerade låtarna som ofta var fulla av improvisationer. De som spelats på andra instrument har krävt stor uppfinningsförmåga för att översätta exakt till gitarr.

- Det finns passager på tio sekunder som tagit två månader att lära sig, säger han.

Det var allt annat än självklart att de två bröderna skulle lära sig spela. Musiken var pappas värld, föräldrarna gjorde vad de kunde för att avråda dem från att bli musiker.

-- Det är ett så hårt liv och chansen att du ska bli uppskattad artist är så liten, så vi ville egentligen inte att de skulle det, säger mamma Gail Zappa.

- Tänk att ha alla ljudprylar och leksaker runt omkring sig. Jag önskade mig ingenting hellre än att få ett trumset. Men nej, det gick absolut inte. Frank tog upp det utrymmet, säger Ahmet Zappa.

Dweezil ser arbetet med turnén som ett sätt att lära sig mer om sin pappa.

- Jag växte upp med den men har upptäckt så mycket mer i musiken nu. Jag föddes som ett Frank-fan men nu är jag ett ännu större fan, säger han. (PM)

Pappa gick skolkonserter

Vi började med att göra en lista med våra favoritsånger. Sedan har vi fyllt i tomrummen för att få med så många plattor som möjligt. Det är över 70 så vi kommer inte få med alla. Vi kommer att göra från Freak out till Yellow Shark, Vi kommer att spela rock klassisk allt möjligt.

Tiomannaband. Troligen fokuserar vi på det som inspirerade oss mest. Musiken från mitten av 70-talet Från "Apostrophe" och Overnight sensation till Sheik Yerbouti och Joe´s garage. Det är från den tiden vi växte upp och såg flest konserter från.

Det finns så många skivor. Det finns inte någon Vi var discouraged

Inga klara mitt i schemat. Folket vi bjuder in är alla sådana som Zappafans blir upphetsade över. Vi får entusiastiskt gensvar. Hoppas varje show olik den andra. Blir olika sättning. Våra hjältar bland dem som spelar Grundbandet blir ungt. Vi hoppas kunna göra det varje år. Välja nya sånger ur hans väldiga karriär

Vi vill att nya generationer ska ta till sig Franks musik och vi hoppas att de gamla fansen ska komma till konserterna och ta sina barn med sig.

Mer läsning

Annons