Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nollavtal ökar jakten på parkeringssyndare"

Sundsvalls kommuns eget parkeringsbolag, Parkera, tar avstånd från nollavtal.
Kommunens eget bostadsbolag, Mitthem, sköter sin bevakning genom ett – nollavtal.
Det är en jakt på felparkerare för att tjäna pengar, säger Ylva Harr, som blivit bötfälld.

Nollavtal inom parkeringsbranschen har diskuterats livligt genom åren och debatten har förts ända upp på riksdagsnivå.

Parkera, Sundsvalls eget parkeringsbolag, vill inte använda sig av det.

Det blir en jakt efter de som parkerat fel och de är inte meningen, säger Leif Nordin på Parkera.

Mitthem, kommunens bostadsbolag, använder sig av ett nollavtal. Där är det Kaj Krook, som är huvudansvarig för parkeringsfrågor.

Det finns två sidor av allting med både fördelar och nackdelar, säger han.

Ett nollavtal går till på följande sätt:

Den som äger parkeringsplatsen uppdrar till ett bolag att sköta övervakningen utan att behöva betala något, men där övervakningsföretaget får alla bötespengar. Ju fler felparkerare, desto större förtjänst helt enkelt.

Det är det som gör att vi har principbeslut att inte använda oss av nollavtal. Vi betalar i stället Securitas för att sköta uppdraget av våra områden, säger Leif Nordin, förvaltningschef på Parkera.

En av de som fått en lapp på rutan på sistone i ett bostadsområde ägt av Mitthem är Ylva Harr. Hon har en hyrd P-plast för sin bil, men hade under två veckor en extra bil i samband med ett bilbyte.

Den stod på p-platsen för besökande och sent en fredagskväll satt en böteslapp på 500 kronor på rutan. Klart jag blev arg, speciellt som det på kommunens p-platser bara kostar 200 kronor att felparkera, säger Ylva Harr.

Inte blev ilskan mindre av att hon upptäckte att det inte finns några skyltar i området som påtalar att dygnsparkering gäller.

På Mitthem har man förståelse över att folk blir arga.

Jag förstår det. Men skulle vi ha bevakning på timtid skulle alla hyresgäster få vara med och betala och det är också en nackdel, säger Kaj Krook, och fortsätter:

Dessutom vet vi inte i vilken omfattning en timtidsbevakning fungerar. Det har sedan vi fick ett nollavtal blivit bättre ordning ute i våra bostadsområden.

Till våren går det fyraåriga avtalet ut mellan Mitthem och det bolag som sköter parkeringsbevakningen. Vad som händer då vet ingen.

Vi har tidigare, bland annat med Parkeras hjälp, haft timtidsbevakning. Det finns som sagt var både för- och nackdelar med de bägge system, ett mellanting kanske vore det bästa, säger Kaj Krook, inför den kommande upphandlingen.