Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot kränkningar i skolan

Annons

Ser att Sundsvalls kommun nu blivit ålagda att åtgärda bristerna på Hagaskolan i Sundsvall. Det gäller bland annat ordningsreglerna för personal att följa när det förekommer kränkningar.

I en "Likabehandlingsplan" (skollagens krav på en årlig plan mot bland annat kränkande behandling) från en av Sundsvalls kommuns förskolor fann jag några väldigt kontroversiella riktlinjer vad gäller "när vuxna kränker barn"

* "Lyssna in situationen, inte låta det gå ut över barnen om den vuxne inte mår bra."

* "Om vi ser någon vuxen göra "fel" så ska vi ha modet att vara så raka att vi kan säga det till varandra. Ta den vuxne åt sidan och fråga hur den tänkte."

* "Vid upprepade tillfällen informera förskolechef."

Det första ställningstagandet man gör här, är medfött och självklart för en mamma och lekman som mig, men uppenbart inte för en akademiker inom pedagogik!

Det ser ut som det är dags att lära sin personal hur man hanterar uppkomna kränkningar samt att få sin personal inom barnomsorgen att förstå att "nolltoleransen" är en lagstiftning och inte en vision. Vid nolltolerans existerar nämligen inte "upprepade tillfällen" eller att man som personal skall behöva "ta den vuxne åt sidan".

Nu är det hög tid för huvudmannen att ge sig ut och inventera på alla sina skolor och förskolor i kommunen. Minst lika viktigt är det att inse att vårdnadshavare har rätt att få ta del av platsens "likabehandlingsplan" per automatik, så att de vet att den existerar.

Och slutligen – för barnens skull: Glöm inte att granska de rutiner man har för den påföljande utredningen, som skall göras av huvudmannen vid inkomna anmälningar om kränkning

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Annika Lind

Mamma och skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel