Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nonsenspåståenden om folkpartiet och liberalismen

Inte minst inom det politiska språkbruket har många ord i dag tömts på sina begrepp, skrev Pierre Gilly i en artikel den 4 december.
Här försvarar Lars Persson folkpartiet och liberalismen.

Sundsvalls Tidning kultursida låter den 4 december publicera en debattartikel av vänsterdebattören Pierre Gilly. I vissa stycken är den intressant, som alltid när man funderar över retorik och språkbruk. Men när han avslutningsvis skriver att "folkpartiet numera är det mest främlingsfientliga partiet i riksdagen" samt "det finns ingen liberalism i liberalismen", är det inte utan att man ryser över påståendena.

Som engagerad liberal, också aktiv i folkpartiet, kan jag inte undvika att bemöta ett dylikt påhopp. Jag gör det genom kort att citera ur folkpartiets partiprogram.

"Den enskilda människan är liberalismens utgångspunkt. Målet är hennes frihet och livschanser. Vi har alla vår egen personlighet och våra drömmar om framtiden. Oavsett bakgrund, begåvning, fysisk och mental styrka måste alla människor få många livschanser, många möjligheter att växa och utvecklas.

Människor föds med olika förutsättningar och vissa människor har av olika skäl mött större svårigheter i livet än andra. Insikten om de sämst ställdas villkor är alltid en utgångspunkt för liberalt samhällsarbete. Liberaler är världsmedborgare. Människors rätt till grundläggande fri- och rättigheter måste värnas oavsett var på jorden de befinner sig. Den liberala visionen är att fri rörlighet för individen skall vara en mänsklig fri- och rättighet. Envar skall tillåtas leva och verka där i världen som hon själv vill".

Det är denna idé, och den politik som är sprungen därur, som Gilly menar inte skulle innehålla någon liberalism. För mig och de flesta som inte har sin utgångspunkt i vänsterns retorik och idétradition är det ett rent nonsenspåstående. Jag konstaterar att det som var temat för Gillys debattartikel, politikens orwellska nyspråk, är en grävd grop som han själv fallit uti!

Lars Persson