Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg: Jag har inte lyckats

Han tog över som sportchef under förra säsongen och var inställd på att det skulle bli tufft.
Och nog blev det tufft. På torsdagskvällen tvingades Kent Norberg se sitt lagbygge åka ur Elitserien.
Frågan är om han blir kvar i sin roll.

Annons

Kent Norberg var med som assisterande tränare när Timrå IK tog steget upp i Elitserien år 2000. 13 säsonger – och en avstickare till Frölunda – senare tvingades han nu se laget åka ur i sin roll som sportchef.

– Lika roligt som det var när vi gick upp, lika tråkigt är det i kväll, säger Norberg.

– Det är svårt att föreställa sig hur det ska kännas, men det är klart att det är en tomhet. Elitserien har varit ens liv i 13 år, men så är det...

Det var mot Leksand på torsdagskvällen som spiken slogs i kistan. Men Norberg konstaterar också att detta varit på gång.

– Vi var i Kvalserien i fjol och klarade det. Nu hamnade vi där igen... När det håller på så går det inte till slut.

– När jag tog över i november i fjol visste jag att det skulle bli tuffa år. Vi fick inte ihop det i år och som sportchef är jag ytterst ansvarig.

När du ser tillbaka, är det något du känner du borde ha gjort annorlunda?

– Nej. Det har varit tufft ekonomiskt.

Det var till exempel inte bara att plocka in en förstecenter?

– Nej, det visste jag att vi inte skulle greja. Att vi lyckades få Niklas Nordgren hade att göra med att vi fick lite hjälp och att han kommer från trakten.

– Fram till novemberuppehållet var vi med och låg lite före lagen på kvalserieplats. Då fick man hopp och tänkte att vi kanske kunde greja det. Sen var vi dåliga i december och januari och det bäddade för att vi sedan hamnade i Kvalserien.

– Vi tog ju in Murley, Smolenak och Edström mot slutet, men när man försöker göra ändringar i slutet... Hade vi fått in dem i november hade vi kanske fått en boost då och det hade kanske kunnat räcka.

I och med degraderingen bryts samtliga kontrakt med spelare och ledare. Hur och med vilka ekonomiska förutsättningar Timrå ska bygga nästa säsongs lag är inte klart. Det är inte heller klart om Norberg blir kvar som sportchef.

– Föreningen, liksom jag, måste fundera. Vi har en hel del att ta tag i, om man säger så. Men jag kan säga att jag inte kommer att svika Lars (Nolander, klubbchef) och Tommy (Andersson, ordförande).

– Det är dem jag lider mest med, den ekonomiska ryggsäcken har varit tung och de har jobbat hårt med ekonomin varje dag. Jag lider även mycket med tränarna, som också har jobbat väldigt hårt.

Ordförande Tommy Andersson var med om att hålla Timrå kvar i Elitserien i fjol, då han klev han in som huvudtränare. Då fick han fira efter hemmamatchen mot Leksand, då elitseriekontraktet fixades.

Den här gången är det en minst sagt mer dyster Andersson vi stöter på i Timrås omklädningsrum.

– Det är andra känslor, säger han.

– Vi tog små steg i slutet av Elitserien och man gick in i det här med andra förhoppningar, som vi inte levt upp till.

Timrå har sedan ett tag tillbaka jobbat efter både plan A (fortsatt elitseriespel) och en plan B (degradering och allsvenskt spel). Som vi tidigare berättat försöker man få till ett banklån för att kunna få bättre likviditet. Hur det blir med det är ännu inte klart.

– Läget är väldigt ansträngt. Vi måste få starkare ekonomiska muskler. Den ekonomiska ryggsäck vi bär på, till slut blir den för tung, säger Andersson.

– Sen är det också klart att det ekonomiska är kopplat till det sportsliga.

Oavsett om ni får lånet eller ej, kommer ni att kunna göra en allsvensk satsning?

– Vi kan bara konstatera att vi måste få ordning på ekonomin. Det går inte att blunda för verkligheten. Ambitionen är att bygga upp organisationen, både ekonomiskt och sportsligt.

Mer läsning

Annons