Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med passion för färg och form

/
  • I hörnet av sovrummet har Lotta sin lilla arbetshörna.
  • När böckerna om Pelle Svanslös skulle ges ut på nytt var Lotta inblandad. Bland annat gjorde hon loggan med texten
  • Många har Lottas verk hemma i bokhyllan utan att veta om det. Hon ligger bland annat bakom pocketomslaget till boken
  • Rätt radavstånd och lagom mycket tomrum. Det är mycket att tänka på när en bok ska formges.
  • – Jag har inte ångrat mig en enda gång för jag gör det jag älskar, säger Lotta Berglin lämnade biologin för att satsa på färg och form.
  • – Jag har inte ångrat mig en enda gång för jag gör det jag älskar, säger Lotta Berglin lämnade biologin för att satsa på färg och form.

Många har hennes verk hemma i hyllan men få vet om det. Bokformgiverskan från Sundsvall bestämmer färg, omslag och typsnitt åt de stora bokförlagen i Stockholm.

Annons

Med famnen full av papper kommer Lotta Berglin in i det ljusa köket. Efter henne svansar en spräcklig katt och i bakgrunden skvalar radion. Hon skjuter undan kaffekopparna för att göra plats åt de stora arken.

– Såhär kan det se ut när man får respons på ett jobb. Här tyckte de att fjärilarna var för små och här råkade visst något skräp komma med, säger Lotta Berglin.

Som bokformgivare tar hon över när författaren och illustratören gjort sitt. Arbetet går ut på att foga samman text, bild och illustrationer till färdiga böcker.

– Det är jag som bestämmer färger, typsnitt och hur saker ska vara placerade på sidorna, säger hon och förklarar att det är mycket att tänka på. Texten ska vara lätt att läsa och man måste ha rätt radavstånd och tomt utrymme runtom. Samtidigt handlar det om ekonomi för förlagen vill inte trycka några sidor i onödan.

Hon kommer ursprungligen från Sundsvall men bodde länge i Stockholm. När sonen skulle börja förskolan bestämde familjen sig för att flytta till Lottas mans barndomshem i Haddäng utanför Gnarp. Nu har hon bott här i två år och jobbar hemifrån mot förlagen i Stockholm.

– Det är skönt att ha mamma och syskonen nära. Dessutom är det en lugnare miljö för barnen att växa upp i. Men det är klart att jag saknar vissa delar av Stockholm.

Ungefär en gång i månaden behöver hon åka dit på möten men annars sker allting digitalt.

För Lotta var det aldrig självklart att bli formgivare. Hon utbildade sig till biolog men efter några år i yrket kände hon att det var dags för en paus. Därför tog hon en kurs i grafisk design och gjorde praktik på ett bokförlag.

– Jag var intresserad av biologi men formgivning är verkligen min passion. Jag har inte ångrat mig en enda gång för jag gör det jag älskar. När jag jobbar kan tre timmar försvinna i ett huj, säger hon.

Trots att hon hittat rätt finns det stunder som är jobbigare. Det kreativa arbetet kan vara krävande och ibland blir det stressigt när det närmar sig deadline. Eftersom hon sitter sist i ledet kan hon inte lämna in jobben för sent för då hinner inte böckerna till tryckeriet. Vissa perioder kan det vara tajt om tid; exempelvis om en bok ska ges ut i samband med bokmässan eller lagom till bokrean.

Hur är känslan när du får en bok från tryckeriet?

– Först är man nervös över att någonting blivit fel. Men det händer sällan för det är så många som tittar igenom allting innan det skickas iväg. Så egentligen är det bara spännande att bläddra igenom boken första gången.

Vad har du för drömprojekt?

– Det skulle vara roligt att illustrera en egen bok. Just nu har jag inte tid med det och jag är inte riktigt redo än men jag hoppas att det blir av. Jag måste bara komma på vad den ska handla om först.

Mer läsning

Annons