Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordeas flytt till Finland – ett omdömeslöst och trotsigt beslut

Nordea har sitt ursprung i statliga PK-banken – Post- och kreditbanken och i folkmun Puss- och krambanken – en folkbank som alla i Sverige under den tiden hade någon form av kontakt med. Två gånger efter våghalsiga spekulationsaffärer har de svenska skattebetalarna tvingats rycka in och rätta till Nordeas balansräkning. De, så att säga, räddade bankens liv.

Läs även: Nordea flyttar huvudkontor till Finland

Ordbytet mellan ordförande Björn Wahlroos och finansminister Magdalena Andersson påminner mig om när min då tonåriga dotter ville vara ute till klockan tre en lördagsnatt. "Du skall senast vara hemma klockan ett", tyckte jag bestämt. "Då flyttar jag hemifrån", sa hon.

Nordea borde naturligtvis vara skattebetalarna i Sverige ett stort tack skyldig. Det förstår tydligen inte Björn Wahlroos. Det hade han inte en a-a-aning om, för att citera Hans Alfredson.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Man får hoppas att han snarast tänker om och försöker rädda vad som räddas kan. Annars riskerar han att bli ihågkommen som den som mer eller mindre kvaddade Nordeas rörelse i Sverige.

Storbankernas vinst för 2017 kommer att överstiga etthundratusen miljoner, 100 000 000 000, kronor, som det syns, mer än en fjärdedel av alla offentliga utgifter för hälsa och sjukvård i landet, och mer än två gånger försvarsbudgeten.

Kan man tro på Björn Wahlroos när han tycks mena att Nordea har svårigheter med att betala en något förhöjd resolutionsavgift?

Några funderingar från en gammal bankarbetare, bland annat i Nordea under 25 år.

Benny Wahlquist

Läs även:

Skuldsätt inte Sverige för bankernas skull – så behåller vi lugnet i paniken

Låt bankerna göra rätt för sig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel