Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordichallen saknar fortfarande en lösning – tekniska svårigheter med ett ballongtak

Den så kallade domelösningen är enligt politikerna den enda riktiga lösningen som kan rädda Nordichallen. Men än återstår många frågetecken och kanske är domelösningen inte ens genomförbar.
– Min rekommendation är att det inte tas något beslut om domelösningen än, säger Clarence Jonsson, projektcontroller på Drakfastigheter.

Annons

Även om lösningen med att spänna en stor luftfylld duk över Nordichallen är det bästa alternativet i dagsläget är det fortfarande många tekniska detaljer som måste lösas. Bland annat handlar det om hur vissa fästpunkter, som vid kontorsdelen på byggnadens ena kortsida och de utgångar som finns ut mot bandyplanen på byggnadens långsida, ska kunna lösas.

Läs också: "Ballongtak ska rädda Nordichallen från snömassorna"

– Det är en mängd tekniska bitar som måste lösas för att duken ska kunna passa på vissa platser, säger Clarence Jonsson.

Vad händer om det visar sig att duken inte passar?

– Då får vi fortsätta att skotta taket vintertid som vanligt. Självklart kommer vi hitta lösning, det är jag övertygad om. Men jag vill se den först innan jag rekommenderar politikerna att skriva något kontrakt, säger Clarence Jonsson.

I dagsläget kostar i genomsnitt snöröjningen av taket en miljon kronor per år. Sedan 1994, då taket riskerade att rasa in till följd av den enorma snömängden på hallens tak, har det skottats varje vinter. En ojämn belastning gjorde då att de bärande limträbågarna i taket sprack och fick lagas hjälpligt med stålkonstruktioner.

Uppförandet av den jättelika ballongduken samt förstärknings- och installationsarbeten kommer att kosta cirka 15 miljoner kronor. Underhållskostnaden är sedan beräknad till 250 000 kronor per år.

Läs också: "Larm om vattenskada i Nordichallen"

Lås också: "Så ska Nordichallen räddas från takras i framtiden"