Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordiskt samarbete efterlyses

Annons

Vi lever i en politisk undantagstid. Undantag från den nordiska huvudregeln och traditionen om öppenhet, fri rörlighet, passfrihet, samtal, utbyte och samarbete mellan grannar, i en värdegemenskap som gjort hela Norden till en region, enhet i många sammanhang i världspolitik, näringsliv och civilsamhället.

Föreningen Norden anser att denna undantagstid snarast måste ersättas med huvudregelns demokratiska samtal grannar emellan, om gemensamma lösningar på gemensamma internationella problem, som varje stat inte kan lösa självständigt utan att i princip upphäva flera av de gemensamma reformer som skett sedan 1952, och därmed slå in på en väg med nya och fler gränshinder och inte färre.

Föreningen Norden uppmanar partier, folkvalda, folkrörelser och intresseorganisationer, med nordiska och/eller internationalistiska ambitioner att tillsammans få den nordiska politiken tillbaka på huvudspåret igen.

Bara tillsammans kan vi lösa asyl- och flyktingfrågans olika aspekter; hjälpinsatsernas utformning, omfattning och finansiering; åtgärder för att stoppa krig och våld, och gemensamt investera för återuppbyggnad. Att leta syndabockar i Norden och EU? Den tiden är förbi. Nu krävs lösningar.

Läs fler insändare här:

Sinnikka Bohlin

Ordförande, Föreningen Norden

Kerstin Nilsson

Ordförande, Föreningen Norden Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel