Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordström avgår vid nästa kongress

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår efter granskningen. Hon meddelar nu att hon ställer sin plats till förfogande i samband med förbundets kongress i maj.
– Men nu förstår vi och nu vill vi göra något åt det här. Nu ska vi rätta till alla felaktigheter. Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan, säger Annelie Nordström.

Annons

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår efter en serie avslöjanden om fackförbundet. Hon kommer att sitta kvar till nästa kongress, i maj.

Nordström kommer därmed att vara kvar som ordförande under vårens avtalsrörelse, säger hon vid en presskonferens på onsdagen.

– Det som har blivit fel i Kommunal måste rättas till. Vi förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är ledsna att vi inte tidigare har förstått vidden av det här.

– Men nu förstår vi och nu vill vi göra något åt det här. Nu ska vi rätta till alla felaktigheter. Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan, säger Annelie Nordström.

Hård kritik

Annelie Nordström presenterar en åtgärdsplan för att städa upp vad hon kallar en otidsenlig kultur inom Kommunal. Bland annat ska Kommunals verksamhet granskas och en funktion för visselblåsare inrättas.

Även Kommunals handelsbolag Lyran ska granskas och en ny styrelse skall ersätta den nuvarande. Kommunals omsusade engagemang i restaurangen Metropol Palais i Stockholm ska avslutas.

Annelie Nordström ser dock inget problem i att Kommunal äger fastigheter, men menar att fackförbundet behöver se över förvaltningen och skapa en mer professionell organisation för ägandet av fastigheter.

Även fackförbundets organisation ska ses över.

– Vi måste kunna se medlemmarna i ögonen och garantera att allt det vi gör är bra för medlemmarna, säger Annelie Nordström.

Lämna omstridd restaurang

Beskedet om avgång kommer efter den hårda kritik som riktats mot Kommunal efter en serie avslöjanden av Aftonbladet, bland annat en lägenhetsaffär där utrikesminister Margot Wallström fått en lägenhet i Stockholm av fackförbundet. Inför presskonferensen hade två av Kommunals avdelningar krävt ordförandens avgång.

Under onsdagens morgon kom dessutom nya skräcksiffror för Kommunal. Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

– Det är ett massavhopp. Det är ett så stort antal att det är ohållbart för förbundet, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, när han hör senaste siffran för hur många som begärt utträde ur Kommunal.