Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra bergets naturreservat invigdes på Skogens dag

Nu är naturreservatet på Norra berget högtidligen invigt.
– Det här är ytterligare en utveckling av Sundsvall som friluftskommun, säger Bodil Hansson (S) som klippte bandet.

I samband med Skogens dag på söndagen var det dags för invigning av Norra Stadsbergets naturreservat. Området som nu får skydd omfattar 140 hektar och beslutet att göra det till ett naturreservat togs av kommunfullmäktige förra året.

– Framför allt är det viktigt för att kunna bevara och utveckla området för kommande generationer, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon anser att Sundsvall har ett rikt friluftsliv då 97 procent av Sundsvallsborna har närmare än 200 meter till närmaste grön- och rekreationsområde, Norra Berget är ett av dom mest välbesökta.

Skogens dag bjöd på många andra aktiviteter och hade med tanke på invigningen flyttat till Norra berget efter att de senaste fem åren hållit till vid Sidsjön.

Bakom arrangemanget står Sundsvalls kommun och tanken är att visa mångfalden som skogen har. Friluftsliv, naturvärden och den producerande delen är något av det man kunde ta del av under dagen.

– Många natur- och friluftsföreningar finns representerade, friluftsmuseet på Norra berget är såklart också öppet, säger Jenny Johansson, kommunens projektledare.

Under dagen delades kommunens Miljöstipendium ut och det gick i år till Daniel Persson från Ljunganfiskarna. han har lagt ner massor med frivilligtimmar på att återställa lekplatser för havsöring i Smedsbäcken rinner ut i Ljungan.

Stipendiet är på 15 000 kronor.

– Helt klart en morot och belöning för allt slit jag har lagt ner, säger Daniel Persson.