Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra kajen rustas för närmare 100 miljoner

Sundsvalls kommun startar senare i höst en upprustning av Norra kajen.

Den första etappen beräknas kosta 80-100 miljoner kronor.

En satsning som är en del i hela byggprojektet – där dock ännu ingen byggrätt är såld.

Samtidigt som Norra Kajen Exploatering AB jobbar för att hitta bostadsföretag som kan dra igång byggverksamheten så planerar kommunens stadsbyggnadskontor för en upprustning av området.

En upprustning där kajer ska åtgärdas, gator och grönområden skapas för att bostadsprojektet ska kunna förverkligas.

– Den här veckan går anbudstiden ut för den första etappen, säger Benny Ersson, kommunens stadsbyggnadskontor.

Han räknar med att kostnaden kommer att landa på mellan 80-100 miljoner kronor.

Den första etappen i kommunens upprustning av området sträcker sig från Beijer och förbi de två närmaste Tibnor-magasinen, där det ena redan rivits. Kommunens förbättring av den östligare delen i Norra kajen-projektet kommer att ske senare. Den delen är mindre i omfattning än den som nu ska dra igång.

– Förhoppningsvis kan arbetet starta någon gång vid månadsskiftet oktober-november och vara helt klart under 2014, säger Benny Ersson.

Den här kostnaden ligger alltså inte i Norra kajen-bolaget utan sker helt med kommunens pengar.

Vad gäller Norra kajen-bolaget så ägs det fortfarande av Sundsvalls kommun och Norrlandspojkarna. Kommunens beslut att förvärva Norrlandspojkarnas hälftenandel för 57,5 miljoner har nämligen överklagats till förvaltningsdomstolen, där det snart väntas ske en prövning innan affären kan fullföljas.

Det senaste utspelet för att få igång bostadsbyggandet var i juni när Sundsvalls kommuns bolag Mitthem avslöjade att de planerade att bygga 50 till 100 lägenheter inom den första etappen av området.

Hela den etappen omfattar 800 lägenheter där alltså Mitthem ska bli först att sätta spaden i jorden.