Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrland behöver en ny Vildhusse

Annons

Norrland är två tredjedelar av Sveriges yta, men är med sina 1,7 miljoner innevånare endast 19 procent av svenska folket. Trots detta svarar Norrland för drygt 85 procent av landets export; malmen, skogen, vattenkraften och turism. Dessutom har Norrland de senaste 60 åren försett södra delen av landet med över en miljon uppfödd och utbildad arbetskraft. Anta att medelkostnaden därför är två miljoner per individ så blir totalsumman två tusen miljarder. Eller omkring 12 miljoner per norrlänning. Vidare har utflyttningen kostat ytterligare hundratusentals miljarder medelst hus och ekonomibyggnader som ruttnar eller ruttnat ner plus många tomma lägenheter.

De facto, jag tror att det krävs att vi stänger av elströmmen från Porjus och Harsprånget ett eller några dygn för att väcka och påminna om, att det bor alltjämt 1,7 miljoner människor uppe i Norrland som landet inte kan vara utan om Sverige ska fungera. Har ni beslutsfattare glömt, att det krävs välutbildad, kvalificerad arbetskraft för att driva, underhålla och utveckla, gruvindustrin, skogsnäringen, vattenkraften och turism?

Jag skulle inleda med att erbjuda pensionärer från våra storstäder skattefrihet i 5–10 år om de flyttar upp till Norrlands inland. Därmed skulle två flugor slås i samma smäll då deras barn fick möjlighet att flytta in i föräldrarnas hus eller lägenhet och gifta sig och skaffa barn.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Patriot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel