Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrland behöver fler människor

Norrland, en geografiskt avgränsad stor yta bestående av de fem nordligaste länen; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Det handlar om 58 procent av Sveriges totala yta och 1,2 miljoner människor.   

Norrland har kustland och inland, levande landsbygd, tätorter och glesbygd. Norrland har en fantastisk natur och en enastående kultur. Norrland är absolut inte ett. Det är stora skillnader gällande exempelvis klimat, natur och dialekter. Det finns expansiva orter och det finns utflyttningsbygd. Olikheterna är många, de goda förutsättningarna är fler och möjligheterna otaliga.

Norrland har sina norrlänningar, de mänskliga resurserna och sina naturresurser. Styrkor som skogen, malmen och vattenkraften finns här. Inkomsterna kommer dock sällan Norrland till gagn. De värden som produceras i bygderna och fastighetsskatten från anläggningar för vattenkraft, vindkraft och gruvnäring måste stanna lokalt. Det är föredömligt när företag utvinner och förädlar skogen och malmen på plats i Norrland, på så sätt stannar också pengarna här.

Norrland behöver inte bara pengarna som utkomst av det naturresurserna ger utan också kompetensen som finns hos alla människor, de som bor här och alla de som kan tänka sig att flytta hit. Norrland har goda förutsättningar för människor och företagande.

I Norrland finns många levande småorter. Det är viktigt att grundläggande service stärks och utvecklas i hela landet. Hög livskvalitet och försörjning tillsammans med god service och bra infrastruktur ger goda förutsättningar för ett attraktivt Norrland.

I dag kommer många flyktingar och migranter till Sverige. Vi i Norrlandsförbundet ställer en del av vårt hopp till alla dem som kommer till oss i norra Sverige. Måtte de trivas med oss och hos oss, så bra att de stannar, får jobb eller startar företag. Norrlands befolkning kan och behöver bli större. Norrlandsförbundet säger; vi behöver påfolka Norrland!

Kenneth Nilshem, Anita Gustavsson, Stefan Tornberg, Susanne Wallner, Agnetha Alenius Madsen, Gunnar Olsson,Anders Öberg, Hans-Olof Mårtensson, Jim Salomonsson, Sig-Britt Ahl och Jenny Breslin.

Norrlandsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel