Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrland har svaga politiker som inte vill samarbeta

Replik "Norrländska huvudstäder – ett hinder för norrländsk samverkan?", ST 3 december 2015

Skribenterna vill att kommunerna i Norrland skall agera tillsammans i en sammanhållen region för att bli starkare och tala med en röst gentemot beslutsfattarna i Stockholm.

Det är en mycket god tanke. Ett enat Norrland skulle vara en väldigt rik och välmående del av Sverige, med god samhällsservice av alla de slag och ett lågt skattetryck.

Den bistra verkligheten idag är dock en långvarig metodisk kolonial plundring på ekonomiska resurser från Norrland, som via staten slussas till allehanda investeringar i de tre utpekade tillväxtregionerna i Sverige, nämligen Stockholm, Göteborg och Malmö.

En sådan efterfrågad kommunal sammanhållning torde dock vara en ren utopi. Tänk bara på vilket kommunalt revirpinkande som utbröt för några år sedan i samband med förslaget på ny regionindelning. Stanken från detta tar lång tid att vädra ut. I stället för sammanhållning ägnar sig norrländska kommunalpolitiker åt interna bråk och ren kannibalism kommuner mellan, för att på någon annans bekostnad kortsiktigt försöka överleva som en någorlunda stabil del av vårt samhälle.

Våra regeringar har agerat skickligt för att splittra Norrlandskommunerna och undvika en stark motpart. Den bisarra kommunala utnämningen av Sundsvall till Norrlands huvudstad kan bara uppfattas som ett skickligt beställningsverk av den dåvarande regeringen, med enormt splittrande och långsiktigt negativ inverkan, kommuner emellan.

Ett faktum är tyvärr att vi har svaga och samarbetsovilliga kommunalpolitiker i Sverige, och särskilt i Norrland. Det beror på att politiken har övergått från att verka utifrån ett tidsbegränsat förtroendeuppdrag, med kommunens bästa för ögonen, till att över tid närvara på ett försörjningsställe med främst sitt eget långsiktigt bästa för ögonen. Att försöka rubba antalet befintliga politiska lönetillfällen i Norrland kommer att möta ett kompakt motstånd, där egenintresset helt överskuggar möjligheten för Norrland att kunna kasta av sig kolonialtröjan och komma fram till en positiv utveckling för drygt halva Sveriges landyta.

Arne Forsell

Medlem i Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel