Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsförbundet sprider kunskap

Under sommaren har ett flertal insändare och debattinlägg, bland annat på Facebook och Twitter, handlat om en önskan att Norrlandsförbundet ska vara en kamporganisation för ett framtida självständigt Norrland. Vi vill därför klargöra vad Norrlandsförbundet står för och gör.

Norrlandsförbundets uppgift är att informera om norrländska förutsättningar, styrkor och möjligheter. Norrland är bra för hela Sverige. För att sprida kunskap om Norrland finansierar Norrlansförbundet bland annat kunskapsbas Norrland genom regionfakta.com. Vi använder oss av sociala medier och vår medlemstidning Norrsken. Norrlandsförbundet uppmärksammar också personer och organisationer som gjort något extra för Norrland genom våra utmärkelser Norrlandsbjörnen och Olof Högberg-plaketten.

Norrlandsförbundet ska opinionsbilda gentemot de makthavare som påverkar människornas vardag och liv i Norrland. Vi är remissinstans och skriver debattartiklar dels utifrån våra profilområden och dagsaktuella nyheter. Vi utvecklar vår verksamhet genom att bland annat arrangera seminarier och delta i utåtriktade arrangemang.

Norrlandsförbundet är en medlemsbaserad ideell förening vars verksamhet baseras på de förtroendevalda. Norrlandsförbundets styrelse beslutar varje år om vilka profilfrågor som ska prioriteras. Dessa frågor belyses extra och debatteras i olika offentliga forum. Under 2015 är det:

• Infrastruktur – väg, järnväg, flyg, tåg, telefoni, bredband, samhällsservice inklusive banker.

• Inflyttning och utflyttning – goda exempel likväl som behov av åtgärder.

• Fler statliga jobb i Norrland.

• Kompetensförsörjning i form av högskole-, universitets och yrkesutbildningar på olika nivåer.

Norrlandsförbundet har just nu på agendan att bjuda in den parlamentariska kommittén för en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder till ett möte. Vi har i ett tidigare skede kritiserat sammansättningen i den parlamentariska kommittén, där endast en person av tolv är från Norrland och övriga är från Svealand och Götaland. Norrlandsförbundet ser därför som sin uppgift att träffa kommittén och berätta om de norrländska förhållandena och möjligheterna.

Norrlandsförbundets styrelse:

Ewa Back, ordförande

Kenneth Nilshem, Vice ordförande

Anita Gustavsson, Norrbotten

Stefan Tornberg, Västerbotten

Agnetha Alenius Madsen, Västernorrland

Gunnar Olsson, Gävleborg

Anders Öberg, Norrbotten

Hans-Olof Mårtensson, Västerbotten

Jim Salomonsson, Jämtland,

Sig-Britt Ahl, Västernorrland

Jenny Breslin, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel