Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsförbundet: Städer och regioner i norra Sverige måste kopplas ihop

Det behövs ett förstärkt Norrlandsperspektiv i de politiska frågorna. Det är bra för hela Sverige. Förbättringar i infrastrukturen i de långa avståndens Norrland och åtgärder för kompetensförsörjningen är exempel på två nödvändiga insatser.

Om beslutsfattarna verkligen vill värna hela Sverige måste infrastruktursatsningar i norra Sverige prioriteras högre än det görs i den nationella transportplanen. Inte minst järnvägen som är en viktig pulsåder för människor och gods från och till Norrland.

Läs också: Regeringen vill förlänga järnvägskorridor i Norrland – beslut innan sommaren

Småorter, städer och regioner i norra Sverige måste effektivt kopplas samman för att skapa bredare arbetsmarknader. Det blir då lättare att hitta två intressanta arbetsplatser för familjer som slipper långa arbetsresor. Effektivare och snabbare tågförbindelser på samtliga järnvägssträckor i Norrland måste prioriteras i kommande investeringar, för både persontrafik och gods.

Utifrån de långa avståndens förutsättningar behöver vi farbara och trafiksäkra vägar med god standard i vår del av landet eftersom många är beroende av bil och ofta pendlar till och från arbete.

För Plus-kunder: Efter vinterns tågstrul – Norrtåg i möte med Trafikverkets generaldirektör

Norrland har framgångsrika universitet och högskolor som samverkar med andra utbildningsaktörer långt utanför Norrlands och Sveriges gränser. Utbildningsaktörerna i norra Sverige står beredda att möta ökade satsningar på utbildning, forskning och utveckling. Ytterligare satsningar och krafttag behövs för att säkra kompetensförsörjningen.

Mycket finns i storstadsregionerna, men alla vill inte leva i sådana miljöer. Bra boende och livskvalitet värt namnet med närhet till natur och rekreation utöver en egen försörjning är något många efterfrågar. Viktiga förutsättningar för att göra hela Sverige mer levande och attraktivt är bättre infrastruktur: järnvägar, vägar, flyg, IT-infrastruktur och tillgång till välfärdstjänster.

Norrlandsförbundets styrelse:

Kenneth Nilshem, ordförande

Agnetha Alenius Madsen, vice ordförande

Hans-Erik Näslund och Ulla Näsman, Västernorrland

Anita Gustavsson och Anders Öberg, Norrbotten

Malin Ackermann och Lars Westerlund, Västerbotten

Mona Modin Tjulin, Jämtland

Gunnar Olsson, Gävleborg

Läs också:

► För Plus-kunder: Svaret på de globala kriserna – bo på landsbygd: "Byn blir basenheten i det moderna samhället."

Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel