Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrländska män: Hur står ni ut med bilden av er?

Mitt 2016 började så här: Fyra stora munsår, PMS, hälsprickor, förkylning och en kuggad tenta. Löftet om att träna fyra gånger i veckan, som jag euforiskt givit under julens mellandagar då allt gick i en anda av möjlighet, kändes ungefär lika genomförbart som att gå upp för Kebnekaise i pumps under snöstorm. 

Jajaja, jag vet att det är välfärdsgnäll från en bekväm radhusröv.  I vart fall: la mig i soffan för att titta på Så ock på jorden av Kaj Pollack för att må lite bättre. MEN DET SKULLE JAG INTE GJORT!

Allvarligt talat: jag tyckte synd om skådespelarna i filmen som agerat under Kaj Pollacks regi. Varför var det ingen som vågade säga åt honom att han krävde överspel av varenda en?

Men det var inte bara det som fick mig att kvida i ren olust i soffan, det var…. alltihopa.

Hallå: När kan vi få se en film från Norrlands inland som i-n-t-e serverar en pinsamt stereotyp bild av hur det är att leva i Norrlands inland? För hur tänker filmmakarna när de ska spela in något norr om Stockholms innerstad?

Sitter de i yogaställning med massa rökelser runtomkring sig och i ett meditativt flum så kommer de på att i Norrland så är det alltid förjävlig snöstorm. Och i Norrlands inland så är alla män tysta, klädda i flanellskjorta, har storkniven i bältet, männen gillar motorer och maskiner, dricker sprit direkt från flaskan och är rätt ofta riktigt odrägliga samt överjävliga. Slår kvinnor och tjuvjagar.

Tycker att alla män som kan leverera en fullständig mening är fjollor alternativt bögar alternativt högfärdiga Stockholmare som representerar den intellektuella makteliten.

Bilden av norrländska män är verkligen pinsamt ensidig. Bilden av norrländska män på glesbygden är äckligt stereotyp.

Jag har vuxit upp i en superliten by jättehögt upp i Norrland och jag spenderar en hel del tid i Norrlands inland, jag bor i Norrland och är gift med en norrlänning och ….visst, naturligtvis kan jag känna igen mig i bilden av Norrländska män.

Men: Det är en liten fjärt av verkligheten som får ta över hela sabla doftutrymmet. Och det stinker unket.

Så här är norrländska män: De jagar, kör skoter, har flanellskjorta. Super och lever rövare. Så här är norrländska män: De skriver poesi, bakar cupcakes, samtalar och tänder ljus. De lyssnar på opera, besöker gammelfarmor, gråter och älskar. De vårdar ömt. De sörjer, de viskar, de njuter av en kyss. De joggar och snittar tulpaner.

Till nästa filmmakare som ska skildra Norrlands inland och specifikt norrländska män: Ta och spendera i alla fall ett dygn i Norrlands inland med dess invånare. Du kommer bli mäkta förvånad över det här faktumet: 

Norrländska män är … människor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel