Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandspoet kan få Selmapriset

Hallå där, författaren och estradpoeten Anita Jacobson vars diktsamling "Varannan vecka död" kan få det nya Selmapriset.

Grattis till nomineringen, hur känns det?

– Det känns otroligt roligt och hedrande. Jag fick besked om att mitt manus låg bra till redan i höstas, men med den stora konkurrens det har varit så har jag inte vågat hoppas på vinst förrän nu.

Vad är Selmapriset?

– Det är ett nytt pris för egenutgivna verk som har instiftats av Lava förlag och Tidningen Skriva. Tanken är att lyfta fram de egenutgivna författarna och visa att det finns väldigt god kvalitet bland böcker som ges ut på egen hand. Man kan se det som en lillasyster till Augustpriset. Av mer än 200 inskickade manus är det nu 18 som har valts ut att presenteras för juryn. Vinnaren presenteras i februari.

Berätta om din diktsamling "Varannan vecka död".

– "Varannan vecka död" är min andra diktsamling och den skildrar livet före, under och efter en skilsmässa. För mig har det primära aldrig varit att skriva böcker, utan jag vill stå på scen och ha kontakt med publiken. Det var först när publiken efter en föreställning frågade om det fanns möjlighet att köpa mina dikter som jag valde att publicera mina diktsamlingar i text. Så att min diktsamling är bland de nominerade till det här priset är bekräftelse på att mina ord även kan stå för sig själva.

Vinnaren av Selmapriset får en summa på 20 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna om du vinner?

– Då ska jag fira ordentligt. Om det är någonting jag har lärt mig av livet så är det att fira när det finns anledning att fira ordentligt.