Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlänningarna var inte först – här hittade forskarna världens äldsta surströmming

Röda Ulven och Oscars kan slänga sig i väggen.
Nu har världens äldsta surfisk hittats. Och den har några år på nacken – 9 200 år gammal närmare bestämt.

Det är P4 Blekinge som rapporterar om det intressanta fyndet som avslöjar att surströmming inte är en typisk norrländsk företeelse. Och att surfisken funnits på matborden redan långt innan Jesu födelse.

I Sölvesborg längst söderut i Blekinge har man nämligen hittat världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk.

Fyndet är från en utgrävning av en 9 200 år gammal boplats vid det som en gång var en sjö vid utloppet till Östersjön. Upptäckten förändraren hela bilden av vår förhistoria, enligt Adam Boethius, forskare vid Lunds universitet. Det var han som gjorde det sensationella fyndet vid utgrävningarna.

Läs mer: Surströmming på menyn när brittisk lyxkryssare kommer till Örnsköldsvik

Våra förfäder var påhittiga. Eftersom man varken hade kärl eller salt på den tiden "surades" fisken med hjälp av tallbark och sälfett. Därefter lades fisken i säl- och vildmarksskinn i en grop. Som pricken över i:et täcktes gropen över med lerig jord.

Mängder av fiskben har hittats och Adam Boethius bedömer att minst 60 ton sötvattensfisk har fångats på den aktuella platsen.

– Att kunna bevara och konservera en stor mängd mat visar att dessa samlare/jägare/fiskare kunde leva som bofasta och livnära en större population än vad forskarna tidigare trott, säger Adam Boethius till P4 Blekinge.

Läs mer: Ett nytt sätt att äta surströmmingen

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!