Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrporten går mot ett rekordresultat i år

Tredje kvartalet blev ännu bättre för Norrporten, som går mot ett rekordår.
Uthyrningsgraden har nu stigit till 95,4 procent.
– Det finns inget liknande fastighetsbolag som slår det, säger vd Jörgen Lundgren.

Annons

För årets tre första kvartal redovisar bolaget ett resultat på nära 1,1 miljarder kronor.

– Det finns faktorer som gör det lite svårt att jämföra mot i fjol, bland annat hade vi då en derivatförlust på 194 miljoner, men det har hur som helst skett en enorm förbättring jämfört med fjolåret, säger Jörgen Lundgren.

Ett bevis för det är att driftöverskottet i förhållande till hyresintäkterna under tredje kvartalet nådde 70,1 procent. Ett rekord i bolagets historia.

Till det bättre resultatet bidrar högre hyresintäkter, högre värde på befintligt fastighetsbestånd och framför allt förstås de extremt låga räntorna.

Jörgen Lundgren, som tidigare var bankman, är förvånad över att de hållit i sig så länge.

– Det är en väldigt ovanlig situation och enligt Riksbanken verkar den hålla i sig en bit in på 2017. Vi har också kunna sänka våra låneräntor till bland de lägsta i branschen. Men vi måste vara beredda på att det kommer en förändring.

Försäljningen av fastigheterna i Hamburg tidigare i år gjorde att man kunde sänka belåningsgraden kraftigt till 48,3 procent.

– Det ger oss möjlighet till förvärv när den chansen kommer.

Premiumläsning: www.st.nu/ekonomi/norrporten-har-salt-i-hamburg

Nu ligger man också i startgroparna för det stora kontorsbygget i centrala Umeå, bredvid det så kallade Thulehuset. Det blir en fastighet på över 10 000 kvadratmeter lokalyta, som även ska rymma några bostäder. Byggstart under nästa år.

I höstas köpte bolaget också fler fastigheter och tomträtter i Östersund. Där inviger man ett nytt eget Norrporten-kontor på onsdag.

Premiumläsning: http://www.st.nu/ekonomi/norrporten-utokar-i-ostersund

I Sundsvall, som fortsatt är bolagets största ort med 17 procent av hyresintäkterna, har man gjort stora ombyggnader åt SPV och CSN. Man hoppas få bygga ut ytterligare åt SEB i hamnen längre fram.

På tio av de elva orterna där Norrporten har fastigheter är uthyrningsgraden hög. Undantaget är Köpenhamn där den ligger på 85 procent.

– Men där jobbar vi hårt och har också fått in flera nya, stora hyresgäster. Köpenhamn är på väg upp ur konjunkturen, konstaterar Lundgren.