Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrskog back 30 miljoner - här förklarar vd Olov Söderström orsaken

Efter ett mycket bra resultat 2014 visar nu Norrskog på röda siffror för fjolåret.
Rörelseresultatet blev minus 30 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 64 miljoner kronor året innan.

Men samtidigt var 2014 ett exceptionellt bra år med en förbättring på 130 miljoner kronor jämfört med 2013.

Koncernens vd Olov Söderström säger att resultatet för förra året är sämre än förväntat och att den viktigaste orsaken till nedgången är de lägre försäljningspriserna på trävarorna.

– Inte minst i vårt grannland Norge har vi sett nedgångar, bland annat beroende på den norska kronan som tappat i värde och det har påverkat oss starkt, säger Olov Söderström.

Han säger sig ändå vara stolt över en förbättrad effektivitet och fortsatt förtroende hos medlemmarna med ett inlånat kapital på nästan en miljard kronor.

Dessutom har man kunnat visa försäljningsrekord när det gäller byggproduktion och flera produktionsrekord vid sågverken.

Totalt sett minskade ända produktionen vid sågverken en aning.

För 2016 satsas även på en ökad rådgivning och flera digitala tjänster. Bättre logistiskt fölöde med projektet "Norrskog om time" är också något som lyfts fram i kommentarerna till bokslutet.

– Det gör att jag ser mycket ljust på framtiden, säger Henrik Jönsson som är vd för Norrskog wood products.

Ser man till det positiva kan nämnas att omsättningen fortfarande ligger högt, 1,8 miljarder kronor, vilket är samma som för rekordåret 2014 och kassaflödet ökade från 4 till 64 miljoner kronor.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.