Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk kritik mot Jan Guillou

Jan Guillou anklagas för att skända minnet av den norske motståndsmannen och nationalhjälten Max Manus. Nu svarar han på kritiken.

Det är Max Manus dotter Mette Manus som har reagerat kraftigt på Jan Guillous senaste spionroman "Blå stjärnan", där en textrad lyder: "ingen norrman har förorsakat så många landsmäns död som Max Manus". I boken påstås även att Manus sköt polischefen Karl Alfred Marthinsen.

– Detta är en direkt lögn. Historikerna har sagt att detta är fel, och vi vet att pappa aldrig var med på likvidationen. Bruket av fars namn på det här sättet är en grov förolämpning, säger Mette Manus till Aftenposten och får medhåll av flera norska författare och journalister.

Guillou tar dock kritiken med ro.

– Vi befinner oss i romanen i maj 1945. Nu 70 år senare vet norrmän betydligt mer än de romangestalter som för ett samtal under en militärparad i Oslo i maj 1945. Det är orimligt att mena att detta skulle vara historieskrivning som de nu menar. Det är en fantastisk tanke att norrmännen så till den milda grad tilltror en svensk roman förmågan att ändra på norsk historia, säger han till Expressen. (TT)