Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska stjärnans pik till konkurrenterna: "De måste bli bättre på att åka skidor"

Mixstafett har aldrig existerat i längdvärlden, men däremot i alpint och skidskytte och nu pratar FIS om att införa det även på tvärsen. Redan nästa säsong kan vi kanske se Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla i samma lopp.

– I Lillehammer var det åtta nationer som startade i damstafetten och 14 i herrstafetten. Med en mixad stafett skulle det ha varit minst 14, 15 nationer till start och det blir bra underhållning, säger Vegard Ulvang, ledare i längdkommittén i FIS, till NRK.

Möjligheterna till att köra stafetter med en dam- och en herråkare diskuteras alltså inom FIS, för att kunna ge någon annan än Norge chansen att stå på pallen. Det ska ge större konkurrensmöjlighet, framför allt på damsidan. Under helgen var det 12 norska åkare på pallen under världscupen i Lillehammer. Och FIS försöker med olika medel att stoppa dominansen så att sporten ska kunna växa. Men alla håller inte med.

Norske Finn Hågen Krogh tror inte att mixstafett kan ge andra nationer större chans att konkurrera och skickar också en pik till sina konkurrenter.

– Jag är inte för den typen av grenar, det finns nog av dem ändå. Norge är starka på både dam- och herrsidan och jag tror inte att några andra nationer kommer att närma sig vår nivå på det sättet. De måste bara jobba mer och bli bättre på att åka skidor, säger han till NRK.

Han sägs emot av kollegan Niklas Dyrhaug, som är positiv till förslaget.

– Nu har ju Norge bra åkare på båda sidorna men det är klart att några nationer inte har lika många. Därför tror jag att en mixstafett skulle kunna bli en spännande tävlingsform.

Oavsett vad åkarna tycker kan det bli aktuellt med den nya tävlingsformen redan till nästa säsong.

– Det diskuteras fortlöpande men vi fattar inga beslut förrän efter den här säsongen, säger Vegard Ulvang till NRK.