Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norske stjärnan Johnsrud Sundby stängs av för doping – fråntas Tour de Ski-seger

Martin Johnsrud Sundby, den norske längdskidstjärnan, stängs av för dopning i två månader. Det efter att han tagit en av WADA otillåten astmamedicing. "Norska skidförbundet tar på sig ansvaret" säger förbundet i ett pressmeddelande.

Det är astmamedicinen Ventoline som Johnsrud Sundby tagit som nu gjort att han åkt fast för dopning då Ventoline är med på listan över otillåtna preparat som WADA har.

Domen innebär, förutom avstängningen på två månader, att Johnsrud Sundby fråntas två segrar från säsongen 2014/15 vilket innebär att han också förlorar totalsegern i Tour de Ski den säsongen.

Norska skidförbundet skriver på sin hemsida att man missade att underrätta Sundby om dispenskravet och därmed tar på sig ansvaret för missen.

”Idrottens skiljedomstol CAS har beslutat att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot Wadas regler för bruk av astmamedicinen Ventoline. Norska skidförbundet tar fullt ansvar i frågan eftersom den tillhörande inte trodde att det var nödvändigt att ansöka om medicinskt undantag för att använda medicinen” står det att läsa i det Norska skidförbundets information på deras hemsida.

– Vi är besvikna över domen och menar att den träffar Martin på ett orimligt sätt. Behandlingen av saken har visat att regelverket är oklart. Vår erfarne landslagsläkaren har menat att han har agerat korrekt. För det Norska skidförbundet är det viktigt att understryka att Martin har följt rådet från skidförbundets läkare som landslagskontraktet säger, och Martin är utan skuld i detta, säger norske skidbasen Erik Røste.

I domen skriver CAS, Idrottens skiljedomstol, att Johnsrud Sundby inte haft för avsikt att ta ett ottillåtet preparat utan att det skett efter ett missförstånd över hur regelverket ska tolkas.

– Vi är tillfreds med att CAS i dommen tydligt slår fast att Martins fall är baserat på ett "ärligt missförstånd" över hur regelverket ska tolkas och att de menar att Martin aldrig haft för avsikt att bryta mot reglerna, säger Erik Røste