Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nose work – den nya populära hundsporten: "Det här är det roligaste som finns"

I påsk tävlas det i Nose work på Njurunda brukshundsklubb.
– Det här är en hundsport som har exploderat och jag är helt såld, säger Ann Nygård.

Ann Nygård och Lena Sjöberg är två av brukshundsklubbens medlemmar som håller i träningstävlingen tillsammans med Kicki Näslund och Lena Svelander.

Vad är Nose work?

– Det är en tävlingsform där hunden får använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hunden ska söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hunden gör fyra olika sök – inomhussök, utomhussök, behållarsök och fordonssök. Doften placeras ut i olika höjder och miljöer med varierande svårighetsgrad. Man kan tävla i tre olika klasser och i den lättaste klassen är det doften eukalyptus som hunden ska nosa upp. I de svårare klasserna tillkommer fler dofter som lagerblad och lavendel. Har man klarat alla fyra söken felfritt får man 100 poäng och sedan är det snabbaste tiden som vinner.

Ann och Lena fick upp intresset för tävlingsgrenen för ett år sedan. Ann tränar sina två Border Collies, Sassa, 8 år och Ada, 3 år i sporten och Lena med sin Australian Kelpie, som heter Rhea och är 5 år. Lena är även utbildad instruktör i Nose work eller specialsök som utbildningen heter.

– Njurunda BHK ska nu i vår starta sin andra kurs för sökinstruktörer och då hänger jag på. Det här är det roligaste som finns och många vill börja träna, säger Ann.

Han som håller i utbildningen heter Micke Hedman och är militär från Stockholm, tidigare har han utbildat minhundar i Kambodja.

– Påsktävlingen som Njurundaklubben arrangerar den 25 mars, är en träningstävling, men nästa år kommer Nose work bli en officiell tävlingsgren, säger Ann Nygård.