Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi och framåtblickande när ST firar 175 år

I 175 år har Sundsvalls Tidning delats ut.
Jubileet firas under hela året.
I helgen invigdes en utställning om tidningen historia.

Annons

I år har det gått 175 år sedan boktryckaren Anders Petter Landin gav ut tidningen Alfwar och Skämt. Sundsvalls Tidning som den senare skulle döpas till, firar i år jubileet med flera olika aktiviteter.

Läs vår unika e-tidning om jubileet

I lördags invigdes utställningen om Sundsvalls Tidnings historia på Kulturmagasinets bibliotek. Besökarna fick bekanta sig med gamla tidningsmiljöer såväl som med nya tidningschefer.

Tekniken har tagit stora kliv de senaste åren. I år är det 20 år sedan tidningen först publiceras på internet.

Läs mer: Kulturminnen bland konst och magasin

– När jag började som journalist 1993 skrev jag på skrivmaskin och framkallade filmrullar i mörkrum. Internet fanns inte och det fanns knappt mobiltelefoner, säger Sundsvalls Tidnings chefredaktör Anders Ingvarsson.

Gunno Ohlsson var 15 år när han kom i kontakt med Sundsvalls Tidning för första gången. Året var 1943 och tonåringen hade precis hittat en plånbok med den ofantliga summan av 150 kronor.

– Jag lämnade in plånboken på ST i stället för att gå till polisen. Jag vet fortfarande inte varför jag gjorde så.

Nu står han och tittar på utställningen och minns tillbaka. Tidningen läser han varje dag, både papperstidningen och den digitala. De flesta av besökarna var trogna tidningsläsare. Många fick hjälp med hur de kunde ta del av tidningens digitala utbud. Besökare undrade också hur länge papperstidningen kommer att finnas kvar och hur länge den kommer att komma ut som en sjudagarstidning.

– Det beror på läsarna. Så länge tillräckligt många är beredd att betala tillräckligt mycket så kommer vi att vara en sjudagarstidning. Men det kommer att komma en tid då vi inte är det, säger Anders Ingvarsson.

Läs även: Tårtkalaset som regnade bort

Han ser papperstidningen som ännu mer sammanfattande och framåtblickande i framtiden i stället för att förmedla dagsfärska nyheter.

Hur kommer det att se ut när Sundsvalls Tidning firar 200 år? Chefredaktören dröjer lite med svaret.

– Nyhetsförmedlingen kommer att vara jätteviktig om 25 år också. Förmodligen någon form av digital nyhetsförmedling som är oerhört snabb.