Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

November värsta varselmånaden

Varselvågen sprider sig mer och mer i landet. Och fler branscher får smaka på krisen.
November blev en ännu värre månad än oktober på arbetsmarknaden.

– Vi följer läget löpande och har försett Arbetsförmedlingen med instrumenten de behöver i dagens situation, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid ett besök på arbetsförmedlingen i Malmö.

Enligt honom är det allra viktigaste för att få stopp på konjunkturnedgången att de finansiella systemen börjar fungera igen. Och innan dess är det meningslöst med några stimulanspaket, anser Reinfeldt.

Antalet varsel om uppsägningar i november landade på 19 907, jämfört med 2 762 samma månad i fjol, enligt siffror från arbetsförmedlingen. I oktober var siffran 19 521. Det är fortfarande några tusen kvar till rekordet på 22 217 i november 1992.

Hittills har varselvågen slagit hårdast mot fordonsindustrin i Västsverige. Men i november nästan fördubblades varslen inom parti- och detaljhandeln. Även i transportsektorn och byggbranschen ökar varslen.

November blev tyngst för Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Västerbotten med kraftiga ökningar. Däremot klarar sig Stockholmsregionen relativt bra.