Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NTF: Dubbat eller odubbat – det beror på ditt körsätt

Hösten har kommit med första halkan, och snart är vintern också här. Då är det dags att se till dina däck, isskrapa, borste och även en liten snöspade är bra att med på resan. Vi som är ute och går letar fram våra halkskydd/broddar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ska det vara dubbade eller odubbade däck på bilen? Frågan är hur du använder din bil och hur är ditt körsätt är. Skall du till ditt arbete varje dag under veckan oavsett väder är nog dubbade däck att föredra, men det beror också mycket på hur du framför ditt fordon. Tänk på att anpassa din restid efter det väglag som råder.

Läs även: Blixthalkan har slagit till i länet: "Man bör ha vinterdäck på bilen"

Håll inte högre hastighet än den som anges på skylten, och håll även rätt avstånd mellan fordonen. Se ut ett riktmärke där framförvarande fordon passerar, du ska hinna räkna 101, 102 och 103 innan du passerar samma plats, då har du ett bra avstånd.

Du som inte är i behov av ditt fordon alla dagar utan kan anpassa ditt bilåkande efter väderleken kanske kan prova på att köra lite mer miljömässigt och prova odubbade vinterdäck. Prata med din däckförsäljare, som säkert kan rekommendera däck för din bil och behov.

Tänk på att däck är färskvara. Saltet gör att de blir väldigt hårda och tappar väggreppet. Till sist, visa hänsyn och kör försiktigt.

Jan Jennehag

NTF Västernorrlands äldreråd

Läs även:

Syns du inte, finns du inte – lys upp i mörkret och förhindra olyckor

Snart är vintern här – Alnöbron kan bli en dödsfälla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel